Nuon

PERSBERICHT
Amsterdam, 18 september 2007

Nuon faseert bouw multi-fuel centrale vanwege hoge bouwkosten

Nuon heeft besloten de geplande 1.200 MW multi-fuel centrale in Groningen gefaseerd te bouwen. Eerst wordt gestart met het deel van de centrale dat op aardgas wordt gestookt, later volgt het deel waarin kolen en biomassa worden vergast. Nuon verwacht binnen twee jaar over de bouw van de vergassingsinstallatie te kunnen besluiten.

Als gevolg van recent sterk gestegen prijzen op de wereldmarkt voor procesinstallaties en constructiewerk, zijn de bouwkosten van de multi-fuel centrale de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Vanwege die hoge kosten heeft Nuon besloten de bouw van de centrale te faseren. De aandeelhouders van Nuon wordt binnenkort gevraagd de investering in de gascentrale goed te keuren. De gascentrale zal bij oplevering geschikt zijn voor het aansluiten van de kolenvergassingsinstallatie, die het mogelijk maakt grootschalig biomassa mee te vergassen en CO2 af te vangen.

In de elektriciteitscentrale in Buggenum (Limburg), waar Nuon de vergassingstechniek al jarenlang toepast, wil Nuon graag een proef starten met CO2-afvang. Met de opgedane kennis en ervaring kan Nuon daarna CO2-afvang realiseren bij de multi-fuel centrale in Groningen, nadat de vergassingsinstallatie daar in bedrijf is genomen.

Nuon heeft ruim twee jaar gewerkt aan de voorbereiding van de multi-fuel centrale. De locatie Eemshaven is in juli 2006 gekozen vanwege de goede mogelijkheid voor toevoer van brandstoffen over zee en de ruime beschikbaarheid van koelwater. Met deze centrale wil Nuon de voorziening van energie in Nederland voor de toekomst garanderen en een volgende stap zetten in de energietransitie naar een schone, betaalbare en betrouwbare energievoorziening. De gascentrale wordt in 2011 in bedrijf genomen en kan met zijn capaciteit van 1.200 MW ruim twee miljoen huishoudens van energie voorzien.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet over 2006 bedraagt EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedraagt 9.768 FTE s. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.