European Union



IP/07/1349

Brussel, 18 september 2007

Concentraties: de Commissie keurt de voorgenomen verwerving van Univar door CVC goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving van Univar NV (Nederland) door CVC Capital Partners Group S.a.r.l. (Luxemburg) goedgekeurd. Na onderzoek van de transactie heeft de Commissie geconcludeerd dat deze de daadwerkelijke mededinging in de Europese economische ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zal belemmeren.

CVC is een private-equity buyout-firma. Univar is actief op het gebied van de distributie van chemische bulkgoederen en chemische specialiteiten. De voorgenomen transactie zou tot verticale betrekkingen leiden omdat CVC op het punt staat Taminco te verwerven, een fabrikant van chemische producten (goedgekeurd door de Commissie op 28 augustus 2007 op grond van de vereenvoudigde procedure, zaak M4821).

De Commissie heeft geconcludeerd dat de verticale betrekkingen tussen Univar als distributeur en Taminco als fabrikant van chemische producten geen aanleiding zouden geven tot mededingingsbezwaren omdat deze betrekkingen zeer beperkt zijn en Taminco nauwelijks aanwezig is op de distributiemarkt; het bedrijfsmodel van de onderneming is namelijk gebaseerd op de rechtstreekse verkoop aan eindverbruikers. Bovendien zijn een aantal sterke en efficiënte concurrenten op alle betrokken markten aanwezig. Nadere informatie is te vinden op de volgende website:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m96.html#m_48 36