Ingezonden persbericht


BTG adviseert de Europese Commissie over duurzaamheid van biomassa productie

Enschede, 18 september 2007 ­ De Europese Commissie heeft het adviesbureau BTG Biomass Technology Group BV uit Enschede gevraagd om advies over de duurzaamheid van biomassa productie. De EU wil meer biomassa inzetten als energiebron om haar CO2-doelstellingen te halen. Hierdoor zal de vraag naar biomassa op de wereldmarkt groeien, wat mogelijk kan leiden tot niet duurzame productiepraktijken en stijgende voedselprijzen. BTG zal onderzoeken hoe op een praktische wijze de duurzaamheid van eigen en geïmporteerde biomassa gegarandeerd kan worden. Eind 2007 zal het advies gereed zijn.

Met meer dan zeven miljoen auto's op de weg in Nederland, zijn we zonder meer afhankelijk van de import van biobrandstoffen om de EU-doelstelling van 5.75% hernieuwbare transport brandstoffen in 2010 te kunnen halen, laat staan de voorgestelde doelstelling van 10% in 2020. Suikerriet, palmolie en sojaolie zijn biobrandstoffen die benzine en diesel kunnen vervangen. Grootschalige productie van biobrandstoffen kan negatieve effecten met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld ontbossing, concurrentie met landbouwgrond voor voedselproductie, verlies van biodiversiteit en uitputting van landbouwgrond.

Op zowel nationaal als Europees niveau worden methodes gezocht om de duurzaamheid van de gebruikte biomassa te kunnen garanderen. In Nederland heeft de commissie `Duurzame productie van biomassa' onder leiding van Prof. Cramer (nu Minister van VROM) duurzaamheidscriteria opgesteld aangaande thema's als broeikasgas balans, concurrentie met voedsel lokale energievoorziening, medicijnen en bouwmaterialen, biodiversiteit, lokale milieubelasting, welvaart en welzijn. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn actief in de ontwikkeling van duurzaamheidscriteria. Maatregelen om biomassaproductie te verduurzamen en de duurzaamheid te controleren kosten geld. Om de concurrentiepositie van individuele landen niet onder druk te zetten, zijn maatregelen op EU niveau gewenst.

De Europese Unie beraadt zich op actie. Een publieke consultatie tot 18 juni j.l over de duurzaamheid van biomassa, heeft meer dan 120 reacties opgeleverd van belanghebbende NGO's, instituten, bedrijven en burgers. Ondertussen is nieuwe EU wetgeving in de maak die richting moet geven aan het beleid om de duurzaamheid van biomassa voor energiedoeleinden te kunnen garanderen.

BTG Biomass Technology Group BV heeft van het Directoraat Energie en Vervoer (DG-TREN) opdracht

gekregen om hierin te adviseren. Al meer dan 20 jaar adviseert BTG bedrijven, overheden en internationale organisaties op het gebied van technologie en beleid ten behoeve van energieproductie uit biomassa. De studie behelst een diepgaande analyse van bestaande duurzaamheidcriteria en certificatie systemen voor duurzame biomassa productie, die zijn ontwikkeld en/of voorgesteld door verschillende organisaties op Europees en internationaal niveau. Vervolgens zal de mogelijke rol van de EU in kaart worden gebracht, rekening houdend met het kader waarin zij opereert, resulterend in praktische aanbevelingen aan de Commissie. Eind 2007 zal het advies gereed zijn.



Ingezonden persbericht