Wereld Alzheimer dag 21 september 2007


activiteiteiten in de stad Utrecht

UTRECHT, 20070830 -- Rondom Wereld Alzheimer Dag, op 21 september, wordt wereldwijd met verschillende activiteiten aandacht gevraagd voor dementie. De regionale afdeling van Alzheimer Nederland, Stad Utrecht, organiseert in de week rondom deze dag twee bijzondere activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Op 18 september is de afdeling Stad Utrecht vertegenwoordigd op een informatiemarkt. Op 19 september 2007 wordt in het Louis Hartlooper Complex de film "Iris".

In samenwerking met het Louis Hartlooper Complex wordt een voorstelling getoond van de aangrijpende film'Iris'. `Iris' vertelt het levensverhaal van de Britse romanschrijfster en filosofe Iris Murdoch vanuit het perspectief van haar levenspartner John Bayley, hoogleraar Engelse letterkunde in Oxford.

Terwijl Murdoch een lezing houdt over de vrijheid van de geest, dwalen Bayleys gedachten af. Hij gaat zo'n veertig jaar terug in de tijd. We zien hoe hij en Iris Murdoch elkaar ontmoeten en voor elkaar vallen. We leren haar kennen als een charismatische persoonlijkheid met een uitzonderlijk sterke geest. Terug in de tegenwoordige tijd zien we hoe Murdoch een onmogelijke strijd moet aanbinden met de ziekte van Alzheimer en hoe een sterke geest langzaam uitdooft.

Iris Murdoch debuteerde in 1953 met 'Sartre: Romantic Rationalist' een werk over de Franse filosoof Jean-Paul Sartre, die zij persoonlijk kende. Haar eerste roman verscheen een jaar later, getiteld 'Under The Net'. In 1956 trouwde Murdoch met John Bayley. In de 35 jaar daarna produceerde ze maar liefst 26 romans en een handvol filosofische werken. Ze overleed in 1999 aan Alzheimer. Vlak voor haar dood publiceerde Bayley al zijn autobiografische boek 'Elegy For Iris' over zijn leven met Iris Murdoch. Een jaar later volgde 'Iris And Her Friend'.

19 september 2007, 19.30 uur, Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 te Utrecht (030-2320450).

Op 18 september is de afdeling Stad Utrecht vertegenwoordigd op een informatiemarkt.

In de zorg voor een dementerende oudere valt er veel te regelen. Naast de afdeling Stad Utrecht, zijn er diverse organisaties aanwezig die iets voor u kunnen betekenen. Naast een inleiding over het aanbod in de gemeente Utrecht kunt u bij verschillende stands informatie krijgen en uw vragen stellen. De afdeling Stad Utrecht heeft allerlei informatiebrochures van Alzheimer Nederland beschikbaar. Denk hierbij aan onderwerpen als `Veiligheid in huis', `Autorijden en dementie' en `Erfelijkheid en dementie'. Als afsluiting verzorgt de afdeling Stad Utrecht, een optreden van een smartlappenkoor met lekkere meezingers.

18 september 2007, 17.30 uur broodmaaltijd, 18.00.- 20.30 uur infomarkt. Kosten ¤ 2,50.
Jutfaseweg 205 in Utrecht (locatie Altrecht).
U dient zich van tevoren aan te melden bij het secretariaat van Indigo (initiatief van Altrecht): 030 6999150, secretariaat@indigodirect.nl. Ook voor meer informatie kunt u hier terecht.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de evenementen bij te wonen.





Alzheimer nederland, afedeling stad Utrecht