Ingezonden persbericht


Persbericht:

Oprichtingscongres Gilde van Front-Enders

Amsterdam, 22 augustus 2007

Op dinsdag 18 september 2007 zal het oprichtingscongres van het Gilde van Front-Enders gehouden worden in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam. Hierbij nodigen wij de vakpers van harte uit dit congres bij te wonen. Het congres wordt gesponsord door het Platform Internet Bureaus Nederland (PIBN), waarin circa 40 van de grootste webbureaus van ons land in verenigd zijn.

Front-end programmeurs zijn programmeurs van HTML, CSS, JavaScript, en Flash, technieken die samen de "voorkant" van een website vormen. Het Gilde stelt zich ten doel deze beroepsgroep te professionaliseren door de webstandaarden van het W3C en de Webrichtlijnen van de Nederlandse overheid uit te dragen en front-enders waar nodig te helpen deze onder de knie te krijgen.

De Webrichtlijnen van de Nederlandse overheid stellen zich ten doel de bouwkwaliteit van websites van de Nederlandse overheid te vergroten door het volgen van de W3C webstandaarden, alsmede enige best practices die daarvan zijn afgeleid.

Gezien het toenemende belang van de Webrichtlijnen voor opdrachtgevers (vooral overheid en financiële sector), alsmede de professionalisatie van de Internet-branche als geheel, is het zaak dat alle front-end programmeurs hier gedegen kennis van hebben. Helaas is er nog een grote groep die zich weinig aan de standaarden gelegen laat liggen, of er zelfs nog nooit van heeft gehoord.

Daarom wil het Gilde een certificatie opzetten die opdrachtevers in staat stelt vast te stellen welke front-end programmeurs drgelijke kwaliteit kunnen leveren en welke niet, en die programmeurs duidelijk maakt welke vaardigheden en technieken zij dienen te beheersen.

Op dit moment zijn circa 70 front-end programmeurs van Mirabeau, Lost Boys, info.nl, Eden Design, Backbase, eFocus, Fabrique, Mediamatic, Mangrove, Evident, de DSB Bank, het ministerie van VWS, en vele kleinere bedrijven, alsmede freelancers, lid van het Gilde.

Oprichtingscongres Gilde van Front-Enders
Dinsdag 18 september 2007, 11:00 tot 01:00 uur
Pakhuis De Zwijger (grote zaal), Piet Heinkade 179 1019 HC Amsterdam De toegang is gratis

Meer informatie kunt u verkrijgen bij Peter-Paul Koch, voorlopig voorzitter van het Gilde: ppk@xs4all.nl of 020-6628654; of op onderstaande adressen: Gilde: http://www.quirksmode.org/branche/ Webrichtlijnen: http://webrichtlijnen.overheid.nl PIBN: http://www.pibn.nl W3C Webstandaarden: http://www.w3.org