Technische Universiteit Delft

Stromingen
door M&C

Promotie van dhr. E.R.A. Coyajee: "A Front-Capturing Method for the Numerical Simulation of Dispersed Two-Phase Flow"

18 september 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. E.R.A. Coyajee | werktuigkundig ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. G. Ooms (3mE) en prof.dr.ir. P. Wesseling (EWI)
toeg.prom | Dr.ir. B.J. Boersma (UHD-3mE)

A Front-Capturing Method for the Numerical Simulation of Dispersed Two-Phase Flow
Stromingen van twee niet-mengbare vloeistoffen spelen een belangrijke rol in een grote verscheidenheid van industriele processen, bv. emulsificatie in de voedselindustrie en mengprocessen in (petro-)chemische reactoren. Begrip van de dynamica en de interactie van druppels in deze processen is essentieel om een economisch en ecologisch verantwoord ontwerp te kunnen realiseren. Alhoewel experimentele studies een goed inzicht geven in de fenomenologie van dit soort gedispergeerde twee-fase stromingen, is het moeilijk quantitatieve gegevens te verkrijgen. Daarom is een berekeningsmethode ontwikkeld die een zeer gedetailleerde studie van stromingen in twee-fase dispersies mogelijk maakt.

De zogenaamde `front-capturing' methode is geschikt voor zo'n gedetailleerde studie. De vloeistofstroming van beide fases wordt berekend op een stationair grid, terwijl een aparte procedure wordt gebruikt om de geometrie en de evolutie van het grensvlak tussen de fases te beschrijven. Elke vloeistof fase heeft een eigen dichtheid en viscositeit en op het grensvlak wordt rekening gehouden met het effect van oppervlaktespanning.

Dit onderzoek besteedt aandacht aan de volgende problematiek in de numerieke modellering van tweefase stromingen: De nauwkeurige representatie en advectie van de grensvlak geometrie, de nauwkeurige en robuuste implementatie van dynamische voorwaarden aan het grensvlak en een parallelle implementatie van de methode om grootschalige berekeningen mogelijk te maken. De methode is gevalideerd d.m.v. verschillende studies. Een directe vergelijking tussen berekenings- en experimentele gegevens laat zien dat de algemene stromingsdynamica en de bewiging van grensvlakken tussen vloeistoffen bijzonder goed gerepresenteerd worden door de huidige methode. Anderzijds maken de resultaten duidelijk dat de stroming in de dunne film tussen de botsende druppels nog niet volledig opgelost kan worden door beperkingen in gridresolutie. Desondanks kan de huidige methode direct gebruikt worden voor berekeningen van dispersies van twee vloeistoffen met ongeveer gelijke viscositeiten of dispersies waarin door een relatief lage volumefractie weinig botsingen voorkomen. Met behulp van dergelijke studies kan kennis ontwikkeld worden betreffende de invloed van druppels en bellen op de turbulentie en rheologie van dispersies.

Laatst gewijzigd: 29 augustus 2007