Ingezonden persbericht


Persbericht - 30 augustus 2007

Dansgroep Krisztina de Châtel

Onderstebavo en Pulse in de Westerkerk: beeldenstorm van succesnummers

Speelperiode: 18, 20 en 21 september 2007, 20.30 uur Westerkerk, Amsterdam

Na het succes van Onderstebavo in Haarlem en Pulse in de theaters vormt de Westerkerk in Amsterdam het nieuwe decor voor dit ongewone tweeluik. Op 18, 20 en 21 september ontmoeten de twee choreografieën van Krisztina de Châtel elkaar in een voorstelling vol contrasten en ongewone combinaties, die wordt gebracht in samenwerking met Dansgroep Vanuit Marlies en het Kwartiermakersfestival Amsterdam.

Dansgroep Vanuit Marlies - Onderstebavo

Tegenstellingen staan centraal in Onderstebavo: structuur tegenover individuele vrijheid, vaste patronen versus ruimtelijke vrijheid, majestueuze orgelklanken en sobere, verstilde pianomuziek. Krisztina de Châtel maakte deze unieke choreografie voor Dansgroep Vanuit Marlies, die voornamelijk bestaat uit (amateur)dansers met een psychiatrische achtergrond. De dansers van Vanuit Marlies laten een eigen en menselijke dans zien vol passie en verstilling. Na het tweevoudig succes in de Grote of St. Bavo Kerk in Haarlem (". een klein mirakel", Haarlems Dagblad) komt Dansgroep Vanuit Marlies naar Amsterdam om ook hier het publiek een mystieke en tegelijkertijd aardse beleving mee te geven.

Dansgroep Krisztina de Châtel - Pulse

Contrasten vormen ook een belangrijke ingrediënt van Pulse, een krachtige choreografie op muziek van de Hongaarse componist György Ligeti. De machinale en organische klanken in Ligeti's piano-études vormen een pulse, een hartslag voor de dans. Als antwoord toont de choreografie strakke lijnen en wervelende bewegingen maar ook gepassioneerde solo's waarbij het individu uitbreekt uit de groep. Na de succesvolle theatertournee begin dit jaar vormt de Westerkerk een verrassend decor voor deze "nieuwe klassieker in De Châtels oeuvre" (NRC Handelsblad). Pulse is door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) genomineerd voor een Zilveren Zwaan in de categorie beste dansproductie van het theaterseizoen 2006 - 2007. Begin oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Maastricht.

AZIZ

Modevormgever AZIZ - onlangs onderscheiden met de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2006 - ontwierp de kostuums voor zowel Pulse als Onderstebavo. Sinds 2003 werkt Krisztina de Châtel regelmatig met hem samen in het kader van haar dansproducties.

Kwartiermakersfestival

De dansvoorstelling is een onderdeel van de proloog van het Kwartiermakersfestival Amsterdam. Het Kwartiermakersfestival biedt mensen met een psychiatrische achtergrond de kans om aan de buitenwacht te laten zien hoe gewoon en buitengewoon ze zijn, met cultuur als communicatiemiddel. Meer informatie over het festival op: www.kwartiermakersfestival-amsterdam.nl

Speellijst:

Dinsdag 18 september 20.30 uur Westerkerk
Donderdag 20 september 20.30 uur Westerkerk
Vrijdag 21 september 20.30 uur Westerkerk

Adres: Prinsengracht 281, Amsterdam

Kaartverkoop:

Amsterdams Uitburo
E 16 (CJP/65+ /Stadspas: E 14)

www.dechatel.nl


---

Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nicolet Jansen, Dansgroep Krisztina de Châtel, telefoon 020-669 5755, nicolet@dechatel.nl


---- --