Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Augustus 2007

Amstelveen | dinsdag 18 september 2007

FAUST EN LEVENSKUNST

NORMEN BINDEN, WAARDEN MAKEN VRIJ

Op dinsdag 18 september organiseert VU podium een lezing door Henk Woldring, hoogleraar Politieke Filosofie(VU) met de titel Faust en Levenskunst.

Goethe noemt zijn meesterwerk Faust een tragedie. De levensgang van Faust is tragisch. Faust wil het leven léven. Hij gaat uitdagingen aan en riskeert gevaren. Dat is zijn levenskunst.

Deze heeft echter ook een keerzijde. Steeds wil hij grenzen verleggen en wordt hij teruggeworpen op zijn beperktheid. Hij heeft zijn zinnen gezet op verheven doelen en maakt grote fouten. Hij wil grootse daden verrichten en komt soms met diep schuldbesef tot de ontdekking dat hij anderen heeft beschadigd of de dood heeft ingejaagd.

Faust blijft echter een levenskunstenaar en geeft de moed niet op. Hij begint steeds opnieuw, maar komt tot de ontdekking dat hij verliest wat hij wil veroveren en dat hem ontglipt wat hij wil vasthouden.

In deze lezing wordt ingegaan op het mensbeeld zoals dit door Goethe in Faust is vastgelegd.

Waar en wanneer?


Datum: Dinsdag 18 september 2007
Tijd: 20.00 uur

Plaats: Bibliotheek Amstelveen ,Stadsplein 102 | Amstelveen Toegang: ¤ 5,50 | Ledden vereniging VU-Windesheim en studenten (op vertoon van ledenpas/studentenkaart) gratis

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl E-mail: vupodium@dienst.vu.nl Tel. (020) 598 9292 of

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers
Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Hanneke Vonk of Gert de Jager tel. (020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing