|          |                               |datum   |11 september 2007              |
|          |                               |nummer  |110907                         |
Beethoven op bezoek

In schooljaar 2007-2008 start het basisonderwijs in de gemeente Rijswijk met een grootschalige aanpak van cultuureducatie. De leerlingen van 15 basisscholen zullen vanaf dit schooljaar een grotendeels gelijk activiteitenprogramma gaan draaien. Om de start hiervan te vieren is Beethoven uitgenodigd om in Rijswijk op bezoek te komen.

Wethouder Bolte opent op dinsdag 18 september om 9.45 uur in de Rijswijkse Schouwburg de bijzondere en meerdere malen bekroonde voorstelling 'Beethoven woont Boven' van de Stichting Educatieve Orkest Projecten. Leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 van de deelnemende scholen kunnen nu ook genieten van deze productie. De secretaris van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, de heer Mat Meijs, heeft aangegeven bij deze voorstelling aanwezig te zijn.

In het najaar wordt het activiteitenprogramma vervolgd. Het programma is opgebouwd uit het Kunstmenu, verzorgd door het Kunstgebouw, en een gevarieerd aanbod vanuit de Rijswijkse instellingen op het gebied van kunst en cultuur. Daarnaast zijn de basisscholen vrij om extra activiteiten te organiseren.

Kunstmenu

De gemeente Rijswijk heeft in de nota kunst en cultuur het belang van structurele aandacht voor cultuureducatie in het basisonderwijs beschreven. De directeuren en kunstcoördinatoren van de J.H. Snijdersschool, De Piramide en de Wethouder Brederodeschool hebben besloten om samen met de gemeente een werkgroep op te richten om dit te vorm te geven. Een van de belangrijkste uitgangspunten voor deze werkgroep was een gedeelde inspanning: de scholen die ervoor kiezen om het Kunstmenu te draaien, krijgen van de gemeente Rijswijk een aanvullend programma gesubsidieerd. Tot vreugde van de werkgroep hebben liefst 15 basisscholen zich achter het voorstel van de werkgroep geschaard.

Het Kunstmenu bevat bijvoorbeeld het poppentheater Koekla voor de jongere leerlingen en de voorstelling 'Carnaval des Animaux' met o.a. Gregor Bak. Ook vanuit de lokale instellingen worden de leerlingen op verschillende manieren geprikkeld. Zo zal het Centrum voor de Kunsten TRIAS de jongste kinderen kennis laten maken met muziek en dans, zullen bekende schrijvers de scholen bezoeken, gaan leerlingen papier scheppen bij het Rijswijks Museum, wordt de creativiteit getest in de bibliotheek en helpt het Rijswijks Jeugdtheater de docenten en de leerlingen van groep 8 bij hun slotmusical.

Noot voor de redactie (

Gemeente Rijswijk