Psychotherapeute voor tuchtcollege wegens relatie met cliënt

Veel meer vrouwelijke plegers van seksueel misbruik dan men denkt

AMSTERDAM, 20070916 -- AMSTELVEEN - Op dinsdag 18 september a.s. om 14 uur zal het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) te Amsterdam opnieuw een klacht van een gebruiker van de gezondheidszorg behandelen waarbinnen het klachtonderdeel "seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG)" centraal staat. De aangeklaagde heeft een dubbele registratie in het BIG-register, als gz-psychologe en als psychotherapeute. De openbare hoorzitting zal in de Huysingazaal van het Gerechtsgebouw van de Rechtbank Amsterdam plaatsvinden.


Samenvatting klacht

Het RTG kondigde de medische tuchtzaak als volgt op haar website aan:

"Verweerster is zowel als gezondheidszorgpsychologe als psychotherapeute werkzaam. Klager verwijt verweerster onder andere dat zij ten onrechte de dossiergegevens van klager over de periode 1997 en de periode 2001 heeft vernietigd, dat zij meervoudige rollen op zich heeft genomen dan wel haar professionele en niet-professionele rollen heeft vermengd, en dat zij een relatie met klager is aangegaan terwijl klager ex-patiënt was. Verweerster heeft de klacht gemotiveerd betwist" (1 & 2).


Veel vrouwelijke plegers seksueel GOG - weinig klachten bij tuchtcolleges

Helaas gaat het vaker om vrouwelijke plegers dan velen denken. Dit geldt ook voor vrouwelijke hulpverleners die hun vrouwelijke of mannelijke cliënten in seksueel opzicht lastig vallen en hun positie en de afhankelijkheid van de aan hun zorg toevertrouwde cliënt misbruiken. Er moet binnen het genoemde scenario ervan worden uitgegaan dat circa een kwart van alle hulpverleners die zijn boekje in seksueel opzicht te buiten gaat, tot het vrouwelijke geslacht behoort. In ongeveer 4 van de 5 gevallen gaat het om vrouw-vrouw misbruik. In circa 1 van de 5 gevallen gaat het om een vrouwelijke hulpverlener die seksueel contact aangaat met een mannelijke cliënt/patiënt.

Echter, op de agenda van de medische tuchtcolleges die sinds oprichting van MdH in oktober 2003 met een toename van klachten wegens seksueel misbruik te maken hebben gekregen, valt de verhouding van circa een kwart vrouwelijke plegers t.o.v. circa drie kwart mannelijke plegers niet terug te vinden. Uit het aantal vrouwelijke en mannelijke cliënten dat zich wegens seksueel GOG door vrouwelijke hulpverleners tot MdH richt en uit de ontbrekende reflectie van dit beeld op de agenda's van rechtsprekende organen, waaronder het medische tuchtcollege (3), valt te concluderen dat in verhouding minder snel wordt geklaagd over pleegsters van ontucht. Deze conclusie sluit o.a. ook aan bij de ervaringen die MdH met slachtoffers van vrouwelijke plegers van GOG heeft. Het blijkt voor slachtoffers om diverse redenen ng moeilijker te zijn over een vrouwelijke pleger te klagen. Omwille van het feit dat ervaringsverhalen betreffend vrouwelijke plegers bijzonder zelden in het openbaar komen, waarbij het juist van groot belang zou zijn dat dit fenomeen meer aandacht verkrijgt zodat het zich ooit aan de taboezone kan onttrekken, was MdH bijzonder blij met de publicatie van het artikel 'Sex met mijn hulpverlener, dat kán toch niet?' in het jongerenmagazine YES (4) van vorige week dat het ervaringsverhaal van Tessa weergeeft die na overspannenheid op het werk in contact kwam met een maatschappelijk werkster van het bedrijf die zich aan seksueel GOG met haar schuldig maakte.


(1) Bron van dit nieuws: de pagina 'Rollijst' van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) te Amsterdam:
www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/Images/ROLLIJST%201%20Amsterdam_tcm37-19597.pdf
Contactgegevens: Gerechtsgebouw Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220, T: 020 - 30 12 510, F: 020 - 30 12 519.
(2) Helaas valt uit de aankondiging van het Regionaal Tuchtcollege niet met volledige zekerheid af te lezen of het om een mannelijke of vrouwelijke voormalige cliënt van de zich verwerende psychotherapeute/gz-psychologe gaat. Ondanks verzoek wenste het tuchtcollege geen informatie te verstrekken over de gender van de klagende partij waardoor men helaas geen rekening hield met het beginsel van gelijkheid aangezien de sekse van de therapeute wel duidelijk werd genoemd.
(3) Navraag kan o.a. gedaan worden bij mr. R.A. Torrenga, voorzitter van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) te Den Haag: 070 - 340 5427.
(4) Yes Nr. 36 (t/m 9 september 2007), pp: 44-45. Deze publicatie zal uiterlijk op maandag 17 september a.s. op MdH worden gepubliceerd.


Aanvullende informatie


Bron MdH:

Link naar onze pagina 'Wetenschappelijke feiten': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/wetenschappelijkefeitenovergog.html
Link naar onze pagina FAQ: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/FAQNederlandsVoorpagina.html
Link naar de infobrochure van MdH: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/BrochureMdHVoorpagina.html
Document 'Voorlichting door MdH' (incl. foto's): www.misbruikdoorhulpverleners.nl/voorlichtingdoormdh.html
Nota bene: Op een fax van MdH van 9 september jl. wenste het RTG Amsterdam niet te reageren. In de brief werden enkele algemene vragen gesteld, zoals vragen over de gender van de klagende partij, het verschijnen van de partijen ter zitting en hun vertegenwoordiging evenals over de samenstelling van het college. Daarnaast had de brief vooral tot doel het tuchtcollege te informeren over enkele bijzondere aspecten omtrent GOG door vrouwelijke hulpverleners aangezien de veelvuldigheid van het voorkomen van vrouwelijke plegers niet uit de agenda's van tuchtcolleges blijkt terwijl dit wel blijkt uit ervaring van MdH en andere initiatieven evenals uit de vakliteratuur. Het informatieve gedeelte van de brief treft u ter informatie als bijlage onder het persbericht aan.


Bron medische tuchtcolleges:

Bron van dit nieuws: zie onder (1).
De uitspraak in deze zaak zal omstreeks eind oktober 2007 zijn en op de vernieuwde website van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl, kenmerk: 07/032) evenals op de site van MdH bekend worden gemaakt.


---------------------------------------------------


Misbruik door Hulpverleners (MdH)
PB 402
1180 AK Amstelveen
Tel.: 06 - 137 717 47
www.misbruikdoorhulpverleners.nl
info@misbruikdoorhulpverleners.nl
------------


Bijlage:

Citaat uit de brief van MdH zoals op 9 september 2007, gericht aan de secretaris van het RTG Amsterdam, verzonden:


"De reden voor verzending van dit verzoek op enkele vragen een antwoord te formuleren, is de navolgende: MdH heeft zich van begin af aan ervoor ingezet dat ook slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG) die tot de minder vaak voorkomende genderverdelingen wat betreft seksueel contact tussen hulpverlener en cliënt/patiënt behoren, de nodige erkenning zullen krijgen. Tot de minderheidsgroepen behoren v/v misbruik, v/m misbruik evenals m/m misbruik. Echter, in ongeveer 25% van alle gevallen van seksueel GOG door hulpverleners is sprake van een vrouwelijke pleger van GOG. Zie voor verdere info over de genderverdeling bij GOG een van de laatste publicaties op de pagina AANKONDIGINGEN op MdH. Omwille van het nogal hoge aantal vrouwelijke hulpverleners dat zich helaas schuldig maakt aan seksueel intimiderend gedrag met aan hun zorg toevertrouwde cliënten/patiënten (v/m), acht MdH het van groot belang dat ook deze zaken onder de aandacht komen en is MdH blij dat een dergelijke zaak nu weer door uw tuchtcollege zal worden behandeld en enige aandacht mag verkrijgen. Binnen de slachtofferpopulatie die zich tot MdH wendt, gaat het in ca. een kwart van de gevallen van GOG om vrouwelijke plegers. Dit percentage zien wij echter niet terug bij de door tuchtcolleges of andere rechterlijke instanties dienende zaken wegens seksueel GOG door een hulpverlener. Aldaar gaat het in zeker meer dan 90% om mannelijke plegers van GOG. D.w.z. dat slachtoffers (v/m) van vrouwelijke plegers (evenals slachtoffers die m/m misbruik ondergaan overigens) helaas veel meer moeite ermee hebben zich tot een tuchtcollege of ander rechtsorgaan te wenden. Tot onze vreugde werd afgelopen maandag in het jeugdmagazine YES een ervaringsverhaal over v/v misbruik binnen de gezondheidszorg gepubliceerd waarbij MdH het contact tot stand heeft gebracht en tevens heeft begeleid.


Aangezien het van bijzonder groot belang is dat ook slachtoffers van vrouwelijke hulpverleners de nodige herkenning en erkenning kunnen vinden en gebruikers van de gezondheidzorg ook kennis ervan kunnen nemen dat de keuze voor een vrouwelijke hulpverlener helaas geen veilige keuze hoeft te zijn, wens ik de hoop uit te drukken dat ook het tuchtcollege het mogelijke doet om de nodige aandacht aan dit soort, alsnog op juridisch terrein zelden aan het licht komende zaken, te besteden. Om aan het fenomeen 'vrouwelijke plegers van GOG' de wenselijke aandacht te schenken, zou ik graag nog deze week een persbericht willen verzenden over de genoemde zaak. Het is van belang dat zowel cliënten/patiënten (v/m) die machtsmisbruik door een hulpverleenster ondergaan zich gesteund voelen door ter kennis te kunnen nemen dat men zich van hun bestaan bewust is evenals dat men zich ervan bewust is dat degenen die deel uitmaken van de drie genderscenario's die niet onder het meest voorkomende scenario van m/v GOG vallen, het bijzonder moeilijk hebben hun verhaal te doen en een klacht wegens seksueel misbruik in te dienen. Het zou dan ook bijzonder waardevol zijn mits de voorzitter van het voor deze zaak samengestelde college ter zitting enkele woorden zou willen wijden aan het feit dat het bijzonder dapper van de klager is om over seksueel GOG gepleegd door vrouwelijke hulpverlener te durven klagen. Indien het om v/m GOG gaat, was het voor de klagende partij dubbel moeilijk om een klacht in te dienen. Immers staat de klacht dan lijnrecht tegenover de nogal gangbare opvatting dat plegers van seksueel misbruik gewoonlijk tot de mannelijke gender behoren en dat het bij slachtoffers om vrouwen gaat. Een man misbruikt door een vrouw... dat roept helaas bij menigeen veel vragen en vaak zelfs ongeloof op. Omwille van het belang van het onderwerp voor velen wilde ik dit verzoek graag aan uw tuchtcollege richten. Omwille van dezelfde reden, bovengenoemde vragen voorafgaand aan de zitting gesteld - in de hoop op (gedeeltelijke) beantwoording van de vragen."




Misbruik door Hulpverleners (MdH)