Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 208

datum: 19 september 2007

Amersfoort introduceert samen met de provincie Utrecht aardgas

Amersfoort geeft gas voor aardgas

Binnen vier jaar 2500 tot 3000 voertuigen op aardgas en acht geschikte tankstations realiseren in de hele provincie Utrecht. Dat zijn de ambities van de provincie Utrecht en gemeente Amersfoort om bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit. Ter vergelijking: er rijden momenteel in Nederland circa 300 wagens op aardgas en er zijn zeven geschikte tankstations. De gemeente Amersfoort werkt nauw samen met dit initiatief van de provincie Utrecht voor een geslaagde introductie. Dit betreft de realisatie van tenminste een van de acht Utrechtse pompstations binnen de gemeentegrenzen van Amersfoort. De provincie investeert 3,6 miljoen euro in aardgas in de komende vier jaar. Nog dit jaar wordt de eerste pomp in de provincie Utrecht gerealiseerd.

,,Rijden op aardgas geeft lucht'', aldus de Amersfoortse wethouder Gerda Eerdmans van milieu. Op 21 september is de start van de introductie van aardgas middels een aardgaskaravaan die Amersfoort aandoet. In Amersfoort ondertekent gedeputeeerde De Wilde met wethouders van de deelnemende gemeenten om 13.15 uur een intentieverklaring om de ambities extra kracht te geven.

Aardgas: een schone, goedkope keuze
Aardgas is goedkoop en is goed voor het milieu. De uitstoot van stikstofdioxide (NOx) is bij een auto die op aardgas rijdt meer dan 90% lager dan bij brandstoffen als benzine en diesel. De uitstoot van fijnstof is bij aardgasauto's zelfs nihil. Dat is beter voor de luchtkwaliteit. De emissies van het broeikasgas CO2 is per gereden kilometer tot 25% lager dan bij andere brandstoffen. Rijden op aardgas is dus goed voor het milieu én de gezondheid.

Aardgas is niet afhankelijk van aardolie en daardoor een stuk goedkoper. Omdat de olievoorraden beginnen te slinken worden benzine, diesel en LPG steeds duurder. Door de lage gasprijs is rijden op aardgas goedkoper per gereden kilometer. In november 2006 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een verlaging van de belasting op aardgas als motorbrandstof. Daardoor is tanken van aardgas nog goedkoper geworden.

Aardgas: klaar voor de toekomst
Aardgas is tevens de brandstof voor de toekomst, het is een opstap naar nog milieuvriendelijkere biogas en waterstof. Biogas, uit bijvoorbeeld stortplaatsen en de vergisting van organisch materiaal (zoals GFT-afval en mest), heeft na opwerking een vergelijkbare samenstelling als aardgas. Het kan dan zonder problemen gemengd worden met aardgas of direct in aardgasvoertuigen gebruikt worden. De ervaringen met rijden op aardgas helpen straks om rijden op waterstof, als dat technisch en economisch haalbaar is, snel in te voeren. Door de inzet van biogas of waterstof kunnen op termijn auto's rijden met bijna geen uitstoot van schadelijke stoffen.

Noot voor de pers:

U bent van harte uitgenodigd om de aardgaskaravaan en de ondertekeningen bij te wonen.

Programma:

Lokatie:
DHL Express
Basicweg 1-3
3821 BR Amersfoort

Vanaf 12.00 uur Ontvangst
12.15 uur Wethouders A.P. Salverda (gemeente Leusden) en M.M. van 't Veld (gemeente Amersfoort) introduceren de aardgaskaravaan 12.35 uur ROVA, Eemfors en SRO ondertekenen intentieovereenkomst met gemeente 12.45 uur Ondertekening intentieverklaring door provincie en gemeenten 13.00 uur DHL rijdt op aardgas (Albert Jourdan)
13.15 uur Aardgaskaravaan wordt opengesteld voor bezichtiging 14.00 uur Aardgaskaravaan trekt verder

Tijdens het programma is het mogelijk om een broodje of drankje te nuttigen.

Contactpersonen:
Mirjam Boon, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Stedelijk Beheer van de Gemeente Amersfoort, tel. 033 469 42 69 of 06 55 12 39 83, mail: mcm.boon@amersfoort.nl.

Contactpersoon introductie aardgas in Utrecht: Doron Verstraelen, tel. 030 - 2582122, 06-21124554 of e-mail: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl