Ingezonden persbericht


persinformatie
Omzet bloemenveilingen in augustus 1,3% lager

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland bedroeg in augustus 303 miljoen euro. Dit is een daling van 1,3% ten opzichte van augustus 2006. De aanvoer steeg met 2,4%. De gemiddelde prijs daalde met 1 cent tot 33 cent. De oorzaak van deze lagere omzet lag in het feit dat er voor snijbloemen een lagere gemiddelde prijs werd betaald. De omzet van de snijbloemen was deze maand hierdoor 4,5% lager dan een jaar eerder. De andere twee productgroepen, kamer- en tuinplanten, behaalden wel omzetverbeteringen. Tot en met augustus bedroeg de omzet 2,9 miljard euro; een omzetstijging van 6,3%. De aanvoer daalde met 0,1% tot ruim 9 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg in deze periode met 1 cent naar 32 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen daalde met 4,5% tot 177 miljoen euro. De aanvoer steeg ten opzichte van augustus vorig jaar met 2,5%. De gemiddelde prijs nam 2 cent af tot 21 cent. Omdat de cijfers van vorig jaar augustus werden beïnvloed door de weersomstandigheden in juli van dat jaar, vragen de cijfers van de afgelopen augustus om een nadere verklaring. Toen was de aanvoer beperkt omdat enkele bloemen al in de warme juli maand op de markt waren gekomen en in augustus opnieuw in bloem moesten komen. In augustus vorig jaar waren daardoor de prijzen voor de meeste producten goed. Dit jaar is de aanvoer meer geleidelijk op de markt gekomen. Deze gemiddelde prijs werd dit jaar dus met 2 cent naar beneden bijgesteld.
. Met name de omzet van de groep troschrysanten viel de afgelopen maand terug ten opzichte van een jaar eerder (-16,8%). Toen werd er minder aangevoerd en was de vraag groot. Nu steeg het aanbod, met 2,1%, en was de vraag lager. Hierdoor daalde de gemiddelde prijs met 3 cent tot 16 cent. Prijsdaling was er zowel voor de trosvariant als de santini chrysanten. De aanvoer van deze laatste groep steeg (+20,3%), terwijl die van troschrysanten licht af nam (-0,8%).
. De gerberaprijzen gingen hard onderuit in augustus. Bij een 23,5% hogere aanvoer was dit haast onvermijdelijk. Zowel de aanvoer van Gerbera mini(+25,9%) als van de grootbloemige soorten (+15,2%) lieten een sterke groei zien. Kopers konden dergelijke aantallen niet verwerken en daardoor daalden de gemiddelde prijzen voor deze productgroepen behoorlijk. Voor Gerbera mini werd 10 cent betaald tegen 13 cent een jaar eerder. Grootbloemige soorten gingen voor 22 cent van de hand tegen 31 cent in augustus 2006. De totale Gerbera groep daalde met 11,4% in omzet.
. Ook Alstroemeria kende een sterke aanvoertoename. Door het regelmatige en vooral koele weer kon de productie dit jaar behoorlijk worden verbeterd ten opzichte van een jaar eerder. Dit resulteerde in een 28,4% hogere aanvoer tot bijna 26 miljoen stelen. Omdat het in Europa nog grotendeels vakantietijd was bleef de vraag achter waardoor ook hier de gemiddelde prijs sterk daalde. Vorig jaar werd nog 20 cent betaald, nu was de gemiddelde prijs 13 cent. De omzet kwam uit op 3,4 miljoen euro. Een daling van 13,4%.
. Het enige product dat een prijsverbetering liet noteren was de Eustoma. Dit product had dan ook de rem op de aanvoer. Er werd ruim 10% minder aangevoerd. Krimp van het areaal licht hier vermoedelijk aan ten grondslag. De gemiddelde prijs steeg 2 cent tot 28 cent. Dit was niet voldoende om een stijgende omzet te realiseren. Deze daalde met bijna 5%.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten kwam in augustus uit op een kleine 110 miljoen euro. Dit was een stijging van 3,1%. De aanvoer steeg ook licht (2,1%). De ruim 70 miljoen aangevoerde planten werden, voor zover daar een koper voor was, verkocht voor gemiddeld E1,57 per stuk. Een stijging van 2 cent ten opzichte van een jaar eerder.
. De potchrysanten kwamen dit jaar te massaal en voor kopers te vroeg op de markt. Zowel bij de bolchrysanten als de jaarrond potchrysanten was hetzelfde marktbeeld zichtbaar. Vorig jaar in deze maand werden goede prijzen betaald. Mede daardoor planden aanvoerders meer aanvoer in augustus. Mede door het sobere weer bleek dit goed te lukken. De aanvoertoename van 24,3% was voor de kopers echter te groot, zo vroeg in het seizoen. De gemiddelde prijs daalde met 20 cent. De totale omzet kon nog net positief afsluiten(+1%).
. Potrozen deden het de afgelopen maand ten opzichte van andere producten in de top 10 goed. De aanvoer steeg met een kleine 15%. Omdat de gemiddelde prijs ook nog 1 cent kon toenemen, steeg de omzet met bijna 16%. De vraag is wel of verschuiving naar de grotere potmaten en het aanbieden van andere kwaliteiten ook niet een rol hebben gespeeld in deze prijsvorming.
. Ook in de cijfers van de Spathiphyllum spelen de potmaten een grote rol. De aanvoerdaling van 16,6% werd voornamelijk veroorzaakt door minder aanvoer van de kleinere potmaten. De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot E1,20. De omzet kwam hierdoor uit op 2,1 miljoen euro, een daling van ruim 15%.

Tuinplanten
De omzet van tuinplanten bedroeg ruim 16 miljoen euro. Dit was een stijging van 5,1%. Met name de toename van de gemiddelde prijs lag aan deze stijging ten grondslag. Er werd gemiddeld 4 cent meer betaald, waardoor de totale gemiddelde prijs op 93 cent uit kwam. De aanvoer steeg slechts licht met 0,6%.
. In tegenstelling tot de algemene cijfers moest het product met de hoogste omzet flink inleveren ten opzichte van vorig jaar. De aanvoer, van het door ziekte geplaagde geslacht Buxus, daalde met een kleine 30%. De gemiddelde prijs steeg met 17 cent . Dit was echter niet genoeg om de omzet boven die van een jaar eerder uit te laten komen. De omzet daalde met 16,3%.


- einde persinformatie -