Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CULTUUR OP DE CAMPUS

Radboud Universiteit Nijmegen

Bart van Oost verkozen tot Campusdichter van de Radboud Universiteit Nijmegen

Sinds donderdag 13 september heeft de Radboud Universiteit Nijmegen een eigen campusdichter. In navolging van de Groningse universiteit en vele steden, waaronder ook Nijmegen, bezit de RU nu een dichter die de impact van belangrijke gebeurtenissen verwoordt. De verkiezing van de campusdichter is een initiatief van Cultuur op de Campus, literair tijdschrift Op Ruwe Planken en universiteitsblad Vox.

Studenten en medewerkers waren uitgenodigd om zich aan te melden en uit de ingezonden gedichten is door de jury (Willem Sjoerd van Vliet - hoofdredacteur Op Ruwe Planken, Frank Tazelaar - directeur Wintertuin en Lydia van Aert - neerlandica en medewerker Cultuur op de Campus) een voorselectie gemaakt van drie finalisten. Deze drie: student Rik Sprenkels, medewerker Marlie Verheggen en student Bart van Oost, droegen op 13 september voor uit hun werk, in een stampvol CultuurCafé op de Radboud Universiteit. Vervolgens verkoos het publiek met stembiljetten de campusdichter. Een solo-optreden van niemand minder dan Spinvis maakte de avond, die door zo'n zeshonderd mensen bezocht werd, compleet.

Bart van Oost gaat komend collegejaar elke maand een gedicht schrijven over een gebeurtenis op de Radboud Universiteit Nijmegen, dat in universiteitsblad VOX en op http://www.voxlog.nl gepubliceerd wordt.

Een van de gedichten van Bart van Oost:

Anatomische les

Ik wip het kontje van het sluitgewas

en was dan de handen

als zijn het prinsen van de prefab-armen

die ik 's ochtends in hun kommen klik.

Het is toch onverteerbaar;

de dokter uit de eerste klas

weet hoe ik van binnen heet

naar functie, plaats en groeiproces

('maar daar komt u nog wel achter').

En dus bijt ik mijn tandvlees stuk

kluif het kopvlees van m'n wangen

en heb m'n ziel vast aan de kat gevoerd

die lust alles.

Doktoren aller landen,

van mij vindt u geen letter terug.

In het attachment: een foto van Bart van Oost en van Spinvis in actie. Naamsvermelding: foto's door Siimple (www.siimple.nl).

Cultuur op de Campus
Lydia van Aert
Radboud Universiteit Nijmegen
Comeniuslaan 6, k -1.70
T: 024 - 361 59 12
F: 024 - 361 55 47
E: cultuuropdecampus@dsz.ru.nl / l.vanaert@dsz.ru.nl W: www.ru.nl/cultuuropdecampus