Ingezonden persbericht

Vertrouwen in IT-afdelingen stijgt

IBS-onderzoek: Directeuren hebben opmerkelijk positieve kijk op IT

Nieuwegein, 18 september 2007 - De relatie van algemeen directeuren met hun IT-afdeling ontwikkelt zich beter dan tot nu toe gedacht. De directeuren hebben vertrouwen in hun IT-afdeling, blijkt uit een onderzoek van softwareleverancier IBS onder dertig directeuren. "Het is eigenlijk voor het eerst dat uit een onderzoek naar voren komt dat CEO's een positieve kijk hebben op IT en dat is niet alleen opmerkelijk maar ook hoopgevend," zegt Harrie Gooskens, managing director van IBS.

Het resultaat is opmerkelijk, omdat uit internationale onderzoeken van onder meer analistenbureaus Gartner en IDC keer op keer blijkt dat business managers weinig vertrouwen hebben in hun IT-afdeling. Ook lokale onderzoeken van MarketCap en Heliview nuanceren dat beeld nauwelijks. In het IBS-onderzoek geeft 70 procent van de CEO's aan volop vertrouwen te hebben in hun IT-afdeling.

Ook het contact met de IT-afdeling is veel frequenter dan gedacht. Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan meermalen per week te overleggen met de IT-specialist binnen het bedrijf. "En dat is zeer hoopgevend voor de toekomstige beslissingen over de inzet van IT in bedrijven," zegt Gooskens.

Kentering
Gooskens constateert aan de hand van de resultaten van het onderzoek een positieve kentering in het vertrouwen over de IT-afdeling binnen bedrijven. "Het is opmerkelijk dat dat uit het onderzoek naar voren komt. Wij merkten het de afgelopen jaren in de markt wel, maar het werd nooit ondersteund door de gangbare onderzoeken. Bovendien is het hoopvol dat slechts 3 procent van de ondervraagden twijfelt aan de toegevoegde waarde van IT. Ook dat is weleens anders geweest."

Het onderzoek onderstreept het grote belang van goed werkende IT binnen bedrijven. Opvallend is dat de helft van de respondenten aangeeft nauwelijks externen in te huren voor IT-taken. Dat is in strijd met de informatie in de vakliteratuur over een toename van outsourcing. "Ook hier geldt dat dit onderzoeksresultaat aansluit bij onze ervaringen met onze klanten. Die zijn vaak prima in staat hun eigen IT te runnen met hier en daar de hulp van een specialist zoals IBS."

Onderzoek
IBS heeft het onderzoek onder directeuren deze zomer gehouden. Van de dertig ondervraagden functioneert 90 procent op CEO-niveau en er zitten vijftien managers onder van een bedrijf met 100 tot 1000 werknemers. "Hoewel het een kleinschalig onderzoek is, geeft het toch een goed beeld van wat er momenteel daadwerkelijk in de markt speelt en dat wijkt toch enigszins af met wat tot nu toe werd aangenomen," aldus Gooskens. Het onderzoek is via de volgende link te lezen: onderzoek it in de boardroom

IBS heeft een aantal tips voor directeuren:

* Betrek de IT-verantwoordelijke bij de bedrijfsvoering
* Stel vragen aan uw IT-verantwoordelijke, ook over investeringen
* Gebruik de technologie om vaker te controleren
* Maak van IT een werkelijk meetbare waarde

* Focus op wat de technologie doet en niet op wat het is

Over IBS
IBS is de nummer 1 in bedrijfssoftware voor middelgrote bedrijven. IBS ontwikkelt en implementeert al 30 jaar bedrijfssoftware voor meer dan 5000 klanten in 40 landen. Bedrijfssoftware voor HRM & payroll, financieel management en supply chain & ERP. IBS Nederland is een 100% dochter van de beursgenoteerde Zweedse IBS Group, marktleider op het gebied van supply chain-software, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Stockholm. Kijk voor meer informatie op: www.ibs.nl