Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 18 september |
|2007                                              |


1. Nieuwspoort
Het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort viert dit jaar haar 45-jarig bestaan. Nieuwspoort speelt een belangrijke rol in de contacten van de provincie met Den Haag. Gedeputeerde Staten hebben dan ook besloten een bijdrage van E 2500 te verlenen aan de viering van dit jubileum. Onder het motto 'Het gala van het vrije woord' wordt onder meer serie debatten georganiseerd

2. Combifonds 2007
In 2007 hebben in totaal 36 projecten bij elkaar E 2.695.000,- subsidie gekregen in het kader van het Combifonds. Het Combifonds is een stimuleringsfonds voor kleinschalige woonzorgaccommodaties en multifunctionele accommodaties. 17 van de gehonoreerde aanvragen betreffen dementieprojecten. In totaal zijn 82 aanvragen ingediend.

3. Wegeninformatiesysteem
De bestaande programmatuur op het gebied van wegbeheer wordt uitgebreid zodat deze te gebruiken is voor het Wegeninformatiesysteem. Dit systeem bevat informatie over verhardingen, verkeersregelinstallaties, verlichting, bruggen etc. Twee bedrijven worden verzocht een offerte uit te brengen voor het aanpassen van de modules van het uitbreiden van nieuwe mogelijkheden zodat gegevens van de provinciale wegen efficiënter beheerd kunnen worden.

4. Mobiliteitsplan Oosterhout
Het college van Gedeputeerde Staten kan zich vinden in het mobiliteitsplan van de gemeente Oosterhout. Wel stellen zij dat onderzoek inmiddels heeft aangetoond dat een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tussen Oosterhout-Tilburg v.v. niet haalbaar is. Ook willen GS heldere kwaliteitseisen geformuleerd zien als het gaat om het stimuleren van het fietsgebruik. Deze eisen moeten zorgen voor een hoogwaardig en herkenbaar fietsnetwerk.

5. Provincie in de Buurt
De tweewekelijkse informatiepagina "Provincie in de Buurt" zal dit jaar nog zes maal verschijnen in de regionale dagbladen van Brabant. In die periode wordt de opzet en de aanpak vernieuwd en wordt ook de openbare aanbesteding van de advertenties door de provincie Noord-Brabant afgerond. "Provincie in de Buurt" informeert de lezers over het werk van de provincie.

6. Voorzitters reconstructie- en gebiedscommissies
De voorzitters van de reconstructie- en gebiedscommissies treden gefaseerd af, te beginnen aan het einde van 2007. Er zijn geen nadere regels vastgesteld met betrekking tot het benoemen van nieuwe voorzitters. Gedeputeerde Staten kunnen naar goeddunken iemand aanstellen. Deze procedure blijkt vragen op te roepen. Daarom hebben GS deputeerde Staten nu afspraken maken over de procedure die moet worden gevolgd bij het vervangen en benoemen van voorzitters. nu de procedure en profielschets vastgesteld. Op deze manier is de benoeming van nieuwe voorzitters transparant.

7. Pilot bouwen binnen strakke contouren
Zeven Brabantse gemeenten (Bladel, Geertruidenberg, Grave, Halderberge, Heeze-Leende, Oisterwijk en Zundert) doen sinds 2003 mee aan het experiment 'bouwen binnen strakke contouren'. Deze gemeenten hebben de vrije ruimte om binnen bestaand stedelijk gebied zonder beperkingen te bouwen. Het experiment duurt vijf jaar en loopt tot het voorjaar van 2008. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat in deze gemeenten sinds 2006 daadwerkelijk meer gebouwd wordt. De zeven gemeenten verdienen een compliment omdat zij bouwen op lastige en complexe locaties en desondanks een goed bouwtempo kunnen realiseren.

8. Sloop ongewenste bebouwing
In het buitengebied van Brabant staan lege stallen, kassen en schuren die de provincie graag wil laten verwijderen. In 2006 hebben Gedeputeerde Staten een modelverordening voor de subsidiëring vastgesteld, bedoeld voor gemeenten. Om de toepassing van de subsidieregeling te stimuleren kunnen gemeenten waar tenminste 30 ruimte voor ruimtekavels in ontwikkeling zijn genomen waarmee de sloopvergoedingen kunnen worden terugverdiend die in het kader van de Regeling beëindiging veehouderijtakken zijn uitgekeerd, een bijdrage ontvangen van de provincie. Het bijdrageplafond voor 2007 is door GS vastgesteld op E 5,6 miljoen.

9. Dotterbloemakkoord
Waterschap de Dommel (E 920.000,-) en de gemeente St.Oedenrode
(E 830.000,-) ontvangen subsidie in het kader van het in 2006 met de provincie afgesloten 'Dotterbloemakkoord'. Dit akkoord betreft de herinrichting en opwaardering van de rivier de Dommel. De werkzaamheden in het kader van het Akkoord worden nu ter hand genomen.

10. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Boxmeer voor het bouwen van een bedrijfswoning aan de Radioweg 6a; de gemeente Oisterwijk voor nieuwvestiging van intensieve veehouderij aan de Molenakkerstraat ongenummerd; de gemeente Valkenswaad voor 12 grondgebonden woningen aan de Dokter Dagevosstraat; de gemeente Mill en St. Hubert voor een kanovijver in gebiedsontwikkeling Peelkanaalzone; de gemeente Halderberge voor het oprichten van een varkensstal en het aanleggen van een mestbassin, Palingstraat 37; de gemeente Waalwijk voor de bouw van een garage/berging, Hoge Zandschel 13 te Sprang-Capelle; de gemeente Etten-Leur voor bouw woning aan Zunterseweg tussen 18-22; de gemeente Zundert 4 voor grondgebonden seniorenwoningen, Van Oosterhoutstraat, Rijsbergen; de gemeente Tilburg voor 30 appartementen, Winkler Prinsstraat; de gemeente Roosendaal voor de bouw van een gymzaal (met verplaatsing semipermanente leslokalen t.b.v. St. Katholiek Primair Onderwijs) Vondellaan 22-44; de gemeente Heusden voor gebruik boerderij als atelier en ruimte voor workshops t.b.v. Monumentenfonds Brabant, Fellenoord 4 te Drunen; de gemeente Eindhoven voor 3 appartementengebouwen met parkeergarage t.b.v. Parkcity B.V., Le Sage ten Broeklaan.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Deurne voor project m.b.t. Mantelzorg in woning Heitrak 35 te Liessel.

GS keuren het bestemmingsplan D'Ekker van de gemeente Veldhoven goed, keuren het bestemmingsplan parapluherziening industrie- en haventerrein Moerdijk van die gemeente goed, keuren het bestemmingsplan Kerkebogten van de gemeente Eersel goed, keuren het bestemmingsplan Vestinggronden Noord, 1e partiële herziening van de gemeente Bergen op Zoom goed, de 6e herziening van het bestemmingsplan Industrieterrein Moerdijk wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan buitengebied, gedeeltelijke herziening Akkerstraat Biest Houtakker en het plan buitengebied gedeeltelijke herziening Koekovenweg van de gemeente Hilvarenbeek worden gedeeltelijk goedgekeurd, het wijzigingsplan ex artikel 11 Wet Ruimtelijke Ordening voor de omzetting van een agrarische bedrijfswoning in Hoogerheide wordt niet goedgekeurd, het wijzigingsplan Jan Teunisstraat 14 te Oudenbosch wordt niet goedgekeurd en het bestemmingsplan kom Bokhoven, wordt gedeeltelijk goedgekeurd.

11. Notitie integrale veiligheid
De notitie integrale veiligheid geeft, parallel aan het bestuursakkoord, aan wat de provincie wil bereiken op het gebied van de veiligheid. Centraal staan de samenwerking met alle bij de veiligheid betrokken partijen, de samenwerking met de veiligheidsregio's, de buurprovincies in Nederland en België, het vervoer van gevaarlijke stoffen, het risico-informatiesysteem, sociale veiligheid en veiligheidshuizen, het invoeren van een veiligheidsmonitor, de beperking van de risico's op rampen en als gevolg van activiteiten op locatie (bedrijven, saneringen) en de veiligheid voor het water. GS bieden de notitie ter bespreking aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen aan.


---- --