Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Reddingsoperatie zwembad Wapenveld gelukt

Het Berghuizer zwem- en recreatiebad in Wapenveld kan de komende vijf jaar open blijven. Als de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel, wordt het exploitatietekort van het bad flink teruggebracht, en wel van 440.000 in 2007 naar 250.000 euro in 2008.

Dit was afgelopen maart ook de opdracht van de gemeenteraad bij de vaststelling van de nota 'Alles heeft z'n prijs'. Het resultaat is de uitkomst van zorgvuldig overleg van vier werkgroepen en een stuurgroep, waarin ook de medewerkers en de gebruikers van het bad hun ideeën naar voren hebben gebracht. Volgens Sportfondsen Nederland - die de bezuinigingsrapportage heeft bestudeerd- is die nu zeker haalbaar.

Salariskosten en tarieven

Meest in het oog springende maatregelen zijn het terugbrengen van de salariskosten en verhoging van de tarieven. De salariskosten moeten met ongeveer 114.000 euro worden verlaagd. Met het opstellen van een nieuw rooster vanaf januari 2008 worden minder rendabele uren geschrapt. Voor lessen en vrij zwemmen kan het zwembad tegelijkertijd worden gebruikt. Met zwemvereniging Octopus wordt nog overleg gevoerd over onder meer gebruik op andere tijdstippen. Op die manier is minder personeel nodig en kunnen twee formatieplaatsen vervallen. Dat gebeurt via natuurlijk verloop. De gemeenteraad heeft in mei al besloten de tarieven te verhogen. Dit levert per jaar ongeveer 70.000 euro op.

Op basis van interne onderzoeken is renovatie van het zwembad pas in het jaar 2012 aan de orde. De komende periode is overdracht van het zwembad aan derden een reële optie. Daarvoor is ook al een intentieovereenkomst met een belanghebbende afgesloten. De gemeente wil dat het bad dan wel een publieke functie behoudt. Overleg met de provincie over de mogelijkheden op het gebied van ruimtelijke ordening zijn inmiddels in volle gang.

Noot voor de redactie:
Meer informatie via communicatieadviseur Marten Venema, tel. 0578-699493 of Jolie Doorduin, medewerker communicatie, tel. 0578-699496.


---- --