Gemeente Heerlen

Begroting: meerjarig sluitend
Doorgaan op ingeslagen weg, profiteren van economische opleving

Het stimuleren van de economische groei en werkgelegenheid in de stad en regio. Dat is het belangrijkste doel van B&W voor volgend jaar. Dit staat in de begroting 2008, die het college vandaag overhandigt aan de gemeenteraad.

Conform het coalitieprogramma, blijft het college onverminderd inzetten op toename van het aantal banen. Heerlen wil optimaal aansluiten bij de economische opleving in Nederland. Het college zet daarbij nadrukkelijk in op de groei van de economische sector "nieuwe energie" in de regio. Er is in de begroting ook opnieuw veel aandacht voor de jeugd. Het bieden van perspectief voor deze bevolkingsgroep en het binden van jongeren aan de stad blijft een belangrijk thema.

Economische groei
De economische groei moet tot stand komen in nauwe samenwerking met bedrijven, instituten en overheden in de regio. Niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Lobby en strategische allianties zijn dan ook een belangrijk aandachtspunt in het beleid van 2008. Zo wil Heerlen zich binnen de MAHHL (Maastricht-Aken-Heerlen-Hasselt-Luik) hard maken voor de thema's OV-verbindingen en nieuwe energie. Heerlen heeft samen met andere Zuid-Limburgse steden voor 2008 het doel gesteld om een prominentere plek te krijgen op de Rijksbegroting in 2009.

Werkgelegenheid
De economische groei moet leiden tot meer werkgelegenheid en verdere daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. Om bedrijven en werknemers aan te trekken en te behouden, wil het college blijven investeren in gunstige vestigingsvoorwaarden. Het stadscentrum moet de aantrekkingskracht van Heerlen versterken als het gaat om winkel-, cultuur- en vrijetijdsaanbod. Maatregelen op het gebied van mobiliteit moeten zorgen voor optimale bereikbaarheid. Fietsverkeer en openbaar vervoer hebben hierbij speciale aandacht. Zo komt er in 2008 een fietsbeleidsplan en het eerste lightrailstation gaat naar verwachting volgend jaar al open. Door middel van allianties met het onderwijs, wil de gemeente ervoor zorgen dat inwoners beschikken over de juiste kwalificaties om bij bedrijven en instituten aan de slag te kunnen. Bovendien blijft het college investeren in tal van projecten om uitkeringsgerechtigden toe te leiden tot de arbeidsmarkt.

Impulsen
Het college heeft in de begroting gezocht naar balans tussen investeringen in een gezonde toekomst en merkbare verbeteringen op korte termijn. Zo is er bijvoorbeeld impulsgeld gereserveerd om schoolzwemmen weer te kunnen aanbieden, voor Hee-art en voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie in Bekkerveld. Ook de investeringsbuurten hebben nog steeds prioriteit. Zo wordt het actieplan voor MSP binnenkort omgezet in concrete projecten. Voor alle buurten geldt het devies: 'schoon, heel en veilig'. Investeringen in de openbare ruimte, openbare voorzieningen, waaronder de realisatie van brede scholen, en veiligheid moeten zorgen voor een prettige leefomgeving in alle buurten.

Sociaal beleid
Het college streeft nog steeds nadrukkelijk naar een sociale stad. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning biedt hiertoe mogelijkheden. Heerlen zet in het WMO-beleid in op drie kernthema's: voorkomen van armoede, bevorderen van zelfredzaamheid en bevorderen van maatschappelijke participatie. Om armoede onder ouderen te voorkomen wil de gemeente de bijstandsgelden aan 65-plussers laten uitbetalen door de SVB (Sociale Verzekeringsbank). De SVB heeft zicht op het totale inkomen van deze cliënten en kan wijzen op mogelijkheden van aanvullende bijstand. De dienstverlening van het Centraal Loket Schuldhulpverlening wordt vanaf 2008 structureel. Bovendien wil het college binnenkort een convenant ondertekenen om energieafsluitingen en huisuitzettingen te voorkomen. De uitvoering van de pardonregeling krijgt in 2008 zijn beslag. Heerlen heeft een taakstelling gekregen om 81 mensen te huisvesten. Maar vanwege het AZC en de regiofunctie, verwacht Heerlen een grotere toestroom. Afspraken op regionaal niveau moeten zorgen voor spreiding van de groep.

Sluitende meerjaren begroting
Voor het jaar 2008 kampt de gemeente nog met een tekort van 2,6 miljoen euro. Dit is in belangrijke mate een gevolg van het tekort in 2007. Het college stelt voor om het tekort in 2008 af te dekken uit de Algemene Reserve. Die is daarvoor toereikend. De meerjaren begroting tot 2010 is sluitend. Deze sluitende meerjaren begroting is onder meer gebaseerd op een hogere Algemene uitkering en verdere daling van het aantal uitkeringsgerechtigden in Heerlen. Er zijn dus geen bezuinigingsmaatregelen nodig. Voor vrijwel alle gemeentelijke belastingen geldt uitsluitend de inflatiecorrectie: een verhoging van 1,25 procent. Rioolrechten gaan, conform meerjarenbeleid, bovendien met 2 procent omhoog.

HEERLEN, CONCEPT 17 september 2007
Concernstaf Communicatie
Karen Glerum
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --