Gemeente Heerlen

Nieuwe impuls in Heerlense Culturele Lente
Stijn Huijts benoemd tot directeur Glaspaleis

Per 1 december is Heerlenaar Stijn Huijts benoemd tot algemeen en artistiek directeur van het Glaspaleis in Heerlen. Huijts is momenteel nog directeur van museum Het Domein in Sittard. Met de komst van het culturele zwaargewicht Huijts verwacht het gemeentebestuur een belangrijke impuls te kunnen geven aan, wat de laatste tijd ook wel, de nieuwe Heerlense Culturele Lente wordt genoemd. Stijn Huijts heeft veel (inter)nationale ervaring met de organisatie van exposities en presentaties op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.

De organisatie Glaspaleis bestaat uit de onderdelen Muziekschool, Bibliotheek, Vitruvianum en Stadsgalerij. Stijn Huijts krijgt de opdracht om de organisatie Glaspaleis samen met deze culturele bewoners verder te ontwikkelingen en te profileren als een innovatieve, multidisciplinaire presentatie- en educatie-instelling op het gebied van kunst en cultuur. Hierbij zal het met name draaien om het organiseren van een unieke kruisbestuiving tussen beeldende kunst, architectuur, muziek, film, dans, literatuur en media.

Loopbaan Stijn Huijts

Heerlenaar Stijn Huijts (1959) doorliep het gymnasium aan het Bernardinuscollege en werd daarna opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. In 1991 voltooide hij een doctoraalstudie Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1996 werd Huijts directeur van Museum Het Domein te Sittard. Hij organiseerde er talloze exposities op het gebied van de internationale hedendaagse kunst, waaronder tentoonstellingen van Pipilotti Rist, Bjarne Melgaard, Ed Templeton, Rita Ackermann, Öyvind Fahlström, Wim Delvoye, Barry McGee, Bas Jan Ader, Saskia Olde Wolbers en Folkert de Jong. Onder zijn leiding groeide het aantal museumbezoekers van 5.000 naar 20.000 en bereikte Het Domein in 2005 de status van Rijks- en Provinciale Kunstenplaninstelling. Zijn teksten over kunstenaars, hedendaagse kunst en musea werden gepubliceerd in diverse catalogi, tijdschriften en dagbladen.

Huijts maakte in de afgelopen jaren deel uit van de commissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de Raad voor Cultuur, van diverse adviescommissies van de Mondriaan Stichting en van het Fonds BKVB. Als curator van de Nederlandse bijdrage aan 26e biënnale van Sao Paulo, realiseerde Huijts in 2004 in Brazilië een presentatie met de Nederlandse kunstenaar Jennifer Tee. Voor Galerie Roberts & Tilton in Los Angeles maakte hij in 2005 een groepstentoonstelling van jonge Nederlandse kunstenaars. Voor de Provincie Limburg bedacht hij in 2006 een nieuwe, tweejaarlijks terugkerende manifestatie op het gebied van de Creatieve Industrie, met de titel "Bipolis". In 2006 lanceerde Huijts tevens het project "Made in Mirrors", een internationaal samenwerkingsproject met uitwisselingspartners in China en Brazilië, dat door een internationale jury genomineerd werd voor de Stimuleringsprijs Culturele Diversiteit van de Mondriaan Stichting.

Naast deze activiteiten werkt Huijts regelmatig als gastdocent aan academies en postacademische onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland en als artistiek adviseur van fondsen, bedrijven en instellingen. In augustus 2007 werd hij tijdens een jaarvergadering in Wenen voor 3 jaar gekozen in het bestuur van CIMAM (Comité International des Musées d'Art Moderne), de enige wereldwijde beroepsvereniging van musea voor moderne en hedendaagse kunst.

HEERLEN, 18 september 2007
Concernstaf Communicatie
H. Bladt
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --