Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 18 september 2007

Kabinet dwingt industrie in negatieve spiraal
Economische Zaken moet versneld inzetten op industriebeleid

Het huishoudboekje voor de komende 20 of 30 jaar op orde krijgen en ieder jaar meer inkomsten dan uitgaven genereren, zijn op zich goede uitgangspunten van het Kabinet. Ook ondernemers in de mkb-metaal zouden dit graag willen. Echter, zij worden geconfronteerd met enorme lastenverzwaringen om het huishoudboek-je van het Kabinet op orde te krijgen en kampen met een tekort aan gekwalifi-ceerd personeel. De lastendruk voor ondernemers in Nederland stijgt, terwijl deze juist zou moeten dalen, zo stelt de Koninklijke Metaalunie in een eerste reactie op de Miljoenennota 2008.

De Metaalunie twijfelt niet aan nut en noodzaak van investeringen in kwalitatief hoogstaand onderwijs, veilige en leefbare wijken en milieu. Afwijzend staat de Metaalunie tegenover de wijze waarop dit, via lastenverzwaringen voor bedrijven en burgers, wordt gefinancierd. Ondernemers worden geconfronteerd met de fors stijgende premie voor de zorgkosten, terwijl het doel van de stelselherziening was tot verlaging en beheersing van de totale zorgkosten te komen. Daarnaast wordt er in 2008 helaas niets gedaan met de overschotten in de sociale fondsen. Ook worden ondernemers geconfronteerd met hogere milieulasten.

Het gaat weliswaar beter met de economie, maar er liggen grote structurele problemen op het pad van de industrie. Momenteel komen er nog banen in de industrie bij, maar het aantal moeilijk vervulbare vacatures stijgt en goed gekwalificeerde medewerkers zijn nauwelijks te vinden. Bedrijven lopen hierdoor omzet mis. Tekenen aan de wand in dit verband zijn, volgens de EIM-doorrekeningen van de Macro Economische Verkenningen, dat de werkgelegenheid in de industrie in 2008 met een half procent terugloopt en de exportstijging in de industrie geringer is dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast kunnen nu al veel metaalbedrijven de gestegen grondstofprijzen niet doorberekenen.

In het kader van de belastingmaatregelen bevreemdt het de Metaalunie dat bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen lastenverlichting krijgen via verlenging van de 2e trede in de vpb, maar dat bedrijven die onder de Inkomstenbelasting vallen nauwelijks verlichting van lasten krijgen. Dit, terwijl een groot deel van de bedrijven in het mkb onder de IB valt. Alle zakelijke autorijders betalen straks meer belasting, zonder dat daar vermindering van het fileleed tegenover staat. De btw gaat in 2009 van 19 naar 20% en ter compensatie gaat dan de WW-premie omlaag. Met andere woorden; dat wat er via premieverlaging af gaat, mag gelijk weer worden uitgeven aan btw-verhoging. Een Haagse zeepbel ?! De WW-compensatie wordt overigens ook gebruikt voor de reeds komend jaar stijgende zorgkosten.

Gezien deze lastenverzwaringen, de knellende arbeidsmarktsituatie en de daardoor verslechterende internationale concurrentiepositie, bepleit de Metaalunie een stevige inzet op industriebeleid door de minister van Economische Zaken, waarbij de Metaalunie graag mede richtingbepalend is. De Metaalunie vindt dat er alle reden is de Industriebrief van EZ versneld en nog voor de kerst van 2007 uit te brengen.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 12.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 19 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan zo'n 145.000 mensen.



Ingezonden persbericht