European Union



IP/07/1354

Brussel, 18 september 2007

Concentraties: De Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar de voorgenomen verwerving van Cumerio door Norddeutsche Affinerie AG (NA)

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening een diepgaand onderzoek ingesteld naar de voorgenomen verwerving van Cumerio (België) door Norddeutsche Affinerie AG (NA) (Duitsland). Uit een voorlopig marktonderzoek van de Commissie is gebleken dat de voorgenomen transactie ernstige twijfels doet rijzen over de verenigbaarheid ervan met de gemeenschappelijke markt en de overeenkomst betreffende de Europese economische ruimte (EER). De Commissie beschikt over een termijn van 90 werkdagen (tot 5 februari 2008) om na te gaan of de overname de daadwerkelijke mededinging in de EER of een wezenlijk deel daarvan op significante wijze zou belemmeren. De beslissing om een diepgaand onderzoek in te stellen loopt niet vooruit op het eindresultaat van de procedure.

Neelie Kroes, lid van de Commissie voor concurrentie, verklaarde: "Na deze transactie zou NA verreweg de grootste leverancier van koperen formaten aan de Europese markt worden. Het is de plicht van de Commissie om de gevolgen van een dergelijke transactie uitvoerig te onderzoeken om ervoor te zorgen dat bedrijven en consumenten hierdoor niet worden benadeeld."

NA produceert koperen kathodes, koperdraad, koperen formaten en, via van haar afhankelijke ondernemingen, koperen strips en halffabrikaten.

Cumerio, een onderneming met hoofdvestigingen in België en Bulgarije, produceert eveneens koperen kathodes, koperdraad en koperen formaten.

Het eerste marktonderzoek deed ernstige twijfel rijzen over de fusie van NA en Cumerio, met name wat betreft de Europese markten voor walsplaten en knuppels, tezamen formaten genoemd.

Koperen formaten zijn gegoten formaten van zuiver koper. Walsplaten worden gegoten met een rechthoekig profiel, en worden gebruikt als grondstof voor gelaste materialen zoals koperen platen, strips en folie. Koperen knuppels worden gegoten met een rond profiel, en worden gebruikt als grondstof voor buizen, staven en profielen. De van walsplaten en knuppels vervaardigde halffabrikaten worden gebruikt in de bouwnijverheid, de auto-industrie, de machinebouw en de elektronica-industrie in een groot aantal verschillende toepassingen.

Uit het onderzoek van de Commissie bleek dat zich mogelijk effecten zonder marktcoördinatie zouden kunnen voordoen op het gebied van koperen formaten gezien het grote gezamenlijke marktaandeel van NA en Cumerio op deze markten. Om deze ernstige problemen evenals de gevolgen daarvan voor de mededinging en de downstream-markten te onderzoeken is thans een tweedefase-onderzoek van start gegaan met een termijn van 90 werkdagen.

In de eerste fase van het onderzoek bood NA een reeks toezeggingen aan om de mededingingsbezwaren van de Commissie weg te nemen. Blijkens het door de Commissie uitgevoerde marktonderzoek en analyse waren deze toezeggingen onbevredigend en ontoereikend omdat zij met name de genoemde mededingingsbezwaren niet wegnamen.

Het besluit om een tweedefase-onderzoek in te stellen loopt geenszins vooruit op het resultaat van het onderzoek.

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m95.html#m_47 81