VSNU

Persbericht: "Universiteiten: Juiste ambities in onderwijsbegroting"

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) ondersteunt de ambities van het kabinet voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Zij sluiten nauw aan bij de prioriteiten van de universiteiten.

In de vandaag gepresenteerde Onderwijsbegroting streeft het kabinet naar meer studiesucces en gerichte investeringen in toponderzoek. Ook zet minister Plasterk in op meer ruimte voor jonge onderzoekers en internationalisering van onderwijs en onderzoek. `Deze minister wil de juiste kant op', aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. `Wij gaan verder met het verwezenlijken van onze ambities en voelen ons gesteund door het kabinet.' De echte investeringen blijven echter uit en er is nog een aantal essentiële onduidelijkheden.

Meer studiesucces
Het vergroten van het studiesucces in de bachelorfase is één van de prioriteiten van de Nederlandse universiteiten. De VSNU is verheugd dat het kabinet deze prioriteit met haar omarmt. Het kabinet investeert structureel in het verminderen van de uitval van studenten in het wetenschappelijk onderwijs. Tot het einde van de kabinetsperiode zijn behoorlijke investeringen te verwachten in het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs, veeleisend onderwijs voor excellente studenten en meer contact tussen studenten en docenten.

Meer ruimte voor jonge wetenschappers De universiteiten zetten zich via hun personeelsbeleid de komende jaren extra in voor jonge wetenschappers. Het kabinet wil hiernaast de Vernieuwingsimpuls van NWO uitbreiden. De VSNU staat hier positief tegenover, maar heeft al eerder bezwaar gemaakt tegen de overheveling vanuit de eerste geldstroom om deze versterking te realiseren. Het kabinet wil verder in de komende jaren de graduate schools steunen om jonge wetenschappers meer mogelijkheden te bieden.

Gericht investeren in toponderzoek Het kabinet geeft ruim baan aan ongebonden zuiver wetenschappelijk onderzoek. De universiteiten ondersteunen dit. Ze stellen daarnaast dat met name winst te halen valt in de financiering van grote kennisinfrastructuren. De begroting doet daartoe een bescheiden aanzet.

Internationalisering van onderwijs en onderzoek Het kabinet zet extra kennisbeurzen in voor buitenlandse studenten, die in Nederland gaan studeren. Voor investeringen in onderzoek omarmt het kabinet de Lissabondoelstellingen, door meer private en publieke investeringen na te streven. Op dit punt biedt de begroting nog weinig duidelijkheid over de manier waarop dit bereikt moet worden. De universiteiten zullen verder gaan met het aanbieden van goed onderwijs, ook aan buitenlandse studenten. Via de Europese kaderprogramma's en de European Research Council verwachten zij zelfs meer onderzoeksprojecten binnen te halen dan het kabinet voorziet.