18 sep 07

Defensie stap voor stap uitgekleed

Hoezo herschikken? Het is een regelrechte bezuiniging!

De grootste Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is buitengewoon ongelukkig met de vandaag gepresenteerde miljoenennota en de feitelijke uitwerking daarvan.

In de gepresenteerde miljoenennota overheerst in eerste instantie de waardering voor Defensie. Voor het defensiepersoneel vooral: dat wordt wereldwijd ingezet in dienst van vrede en veiligheid. Onze mannen en vrouwen doen noodzakelijk, en verschrikkelijk goed werk! Daarom verdient het personeel volgens Defensie de hoogste prioriteit.

Maar hoe anders is de feitelijke uitwerking in de miljoenennota. Defensie moet juist operationele capaciteit inleveren en generieke opleidingen worden versoberd.

28 van de 88 Leopard II tanks, 12 van de 36 gloednieuwe pantserhouwitsers en 18 van de 90 F16's moeten worden verkocht. Maar waar blijft de onderbouwing? Komt die uit de dikke duim of is het gewoon geldtekort?

Jean Debie, voorzitter VBM|NOV: "Ik denk dat vele commandanten zeer gelukkig zouden zijn met de aanwezigheid van tanks in Uruzgan. Zie ook de Canadezen, die dachten geen tanks meer nodig te hebben maar deze omissie inmiddels gecorrigeerd hebben. Artillerie is, zeker met gebruik van precisie-munitie, een ontzettend krachtig middel, waarvan alleen al de dreiging die ervanuit gaat kan voorkomen dat vijandelijke strijders tot actie overgaan.

Wat betreft het verkopen van F16's: de druk op vliegtuigen en bemanningen is nu al erg groot. Dan maar F16's verkopen is - bij gebleken effectiviteit van dit wapen - een slechte oplossing."

Personeel

Voor het eerst wordt er uitgebreid aandacht besteed aan personeel. Goede opleiding en training is ook voor de VBM|NOV van groot belang. Voorzitter Jean Debie: "Versobering van generieke opleidingen, zoals Defensie wil, past dus niet binnen dit beleid. Opleidingen zijn nu juist de basis om onze mannen en vrouwen een zo goed mogelijke overlevingskans te bieden. Is de boodschap dat wij te goed zijn opgeleid? En dat dat wel met wat minder kan? Of is het gewoon bezuinigen?"

Na de bezuinigingsoperaties van minister Kamp, die zou moeten leiden tot het beloofde nieuwe evenwicht, is nu de volgende kaalslag-operatie in aantocht. Defensie is nog bezig met een reductie van 11.000 functies. De laatste loodjes wegen daarbij het zwaarst, waarbij wordt gemeld dat gedwongen ontslagen misschien niet te vermijden zijn. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen getroffen, die gepaard zullen gaan met een verdere verkleining van het functiebestand. Terwijl de Defensieorganisatie nu al onderbemand is.

Defensie wordt stap voor stap, minister na minister, uitgekleed. Het zakken van het defensiebudget van 1,42 % van het BBP naar 1,2% is niet realistisch gezien het ambitieniveau van deze regering.

De VBM|NOV onderstreept de opvatting van Defensie dat er meer maatregelen genomen moeten worden om personeel te behouden. De VBM|NOV is ook voorstander van het mentorproject om ontwikkeling en doorstroming van etnische culturele minderheden te bevorderen. De VBM|NOV onderstreept eveneens het belang van coaching, intervisie, persoonlijke ontwikkelingsplannen, loopbaangesprekken en kaderactiviteiten gericht op onder andere sociaal leiderschap. Maar uitbreiding met slechts 150 personen is hiervoor natuurlijk onvoldoende.

Onderzoek

De VBM|NOV is ook een voorstander van uitvoering van wetenschappelijk onderzoek naar PTSS, expeditionaire gezondheidszorg, lichamelijk onverklaarbare klachten en gezondheidszorg na gebruik van bij nucleaire, chemische, radiologische en biologische strijdmiddelen.