Zorgbegroting scoort dikke onvoldoende

18/09/2007 19:40



V&VN



Verpleegkundigen en verzorgenden schitteren door afwezigheid in Miljoenennota Zorgbegroting scoort dikke onvoldoende

In de begroting van het Ministerie van VWS voor 2008 zijn verpleegkundigen en verzorgenden onzichtbaar, zegt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?) in een reactie op Prinsjesdag. De Miljoenennota doet geen recht aan de cruciale rol van de grootste beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg. Een concreet investeringsbeleid in de kwaliteit van zorg ontbreekt.

Kerndiscipline in de zorg
V? vindt het teleurstellend dat verpleegkundigen in de paragrafen over veiligheid ontbreken. Voorzitter Marian Kaljouw: 'In de Miljoenennota zijn verpleegkundigen en verzorgenden vooral terug te vinden als arbeidsmarktprobleem, niet als kerndiscipline in de zorg. Terwijl onze beroepsgroep 24 uur per dag aan het bed staat en dus essentieel is, onder andere bij het vergroten van patiëntveiligheid.'

Richten op kwaliteit
De beroepsvereniging pleit voor een andere benadering van de krappe arbeidsmarkt in de zorg: richt op kwaliteit. Kaljouw: 'Voor uitstromers uit de zorg is ontevredenheid over de geleverde zorg een van de allerbelangrijkste vertrekredenen. Verpleegkundigen en verzorgenden blijven motiveren vraagt dat zij goed hun werk kunnen doen. Ze moeten daarbij niet gehinderd worden door onnodige bureaucratie en te hoge werkdruk, maar juist ondersteund. Kwaliteit van zorg is bovendien het beste uithangbord voor werken in deze sector.' Als het kabinet 5.000 nieuwe zorgverleners wil aantrekken, zijn investeringen in de kwaliteit van de beroepsuitoefening en in opleidingen volgens V? noodzakelijk.

Zorgmeetlat: begroting scoort onvoldoende
De Zorgmeetlat van V? geeft aan of de begroting voldoende maatregelen en investeringen treft om de grote vraagstukken in de gezondheidszorg op te lossen, op basis van zeven criteria. Vanuit dit perspectief van verpleegkundigen en verzorgenden bekeken, krijgt de Miljoenennota 2007 het rapportcijfer 4. Grote vraagstukken in de zorg zijn in de begroting weliswaar benoemd, maar worden nauwelijks uitgewerkt in concrete maatregelen. V? spreekt van een begroting over de hoofden van verpleegkundigen en verzorgenden heen. De uitkomsten van de Zorgmeetlat zijn direct te downloaden via http://www.venvn.nl/download.php?id=139.