Ingezonden persbericht


Herfst in de kasteeltuin Oud-Valkenburg

De natuur maakt zich op voor de herfst en dat is ook merkbaar in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Voor wie de herfstverschijnselen van nabij wil meemaken, is de tuin nog geopend tot en met zondag 7 oktober, dagelijks van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Voor veel planten breekt nu de periode aan van de verspreiding van de zaden. Zo is te zien hoe het wilgenroosje met zijn typische zaadpluizen door de wind wordt verspreid. Een volkssprookje vertelt dat in het plantje een betoverde elf en een betoverde kabouter huizen. De vleugels van het elfje zijn in de zomer zichtbaar in de bloemen en de baard van de kabouter wordt in de herfst vertoond als het zaadpluis. De wilde peen heeft typische vruchten, waarvan de zaden zich kunnen hechten aan grove vochten, zoals die van de das. Ook door de wind worden de zaden verspreid. Soms kan één plant meer dan 15.000 zaden verspreiden. De zwarte els toont nu haar vruchten, die we elzenproppen noemen. Door de wind en door het water worden de zaden verspreid. Ook snoepen de vogels ervan, vooral sijzen, putters en diverse soorten mezen. Voor met name putters is de kasteeltuin ook in trek vanwege de aanwezigheid van kaardebol, een distelachtige plant waar de fraai gekleurde vinkachtige dol op is.

De hoogstambomen in de tuin dragen nu hun vrucht. Het zijn zeldzame appelrassen, zoals notarisappel en eijsder klumpkes. De noten van walnoot en hazelaar rijpen, en de vruchten van de mispel zijn al duidelijk zichtbaar. Die vruchten zijn overigens pas lekker als ze een beetje rot zijn, vandaar de uitdrukking "zo rot als een mispel".

Natuurlijk komen ook de paddestoelen tevoorschijn, met name in een gedeelte van de tuin waar allerlei houtrestanten, zoals boomstobben, worden opgeslagen. Sinds kort liggen daar ook stukken bij van een oude wilg. Deze moest onlangs flink ingekort worden, omdat hij was aangetast door de zwavelzwam. De kleurrijke, oranjegele zwam is een parasiet, die bruinrot veroorzaakt. Hopelijk loopt de oude wilg straks weer uit, zodat ze weer kan pronken langs de eeuwige stromende molenbeek. De vrijwilligers van het IVN Valkenburg aan de Geul begroeten u graag in de kasteeltuin Oud-Valkenburg voor deze en andere verhalen.

IVN Valkenburg aan de Geul
p/a Jozef Postmesstraat 16
6137 CK Sittard
tel. 046-4524233