Peru: Fruit en koffie boven koper


Lokale gemeenschappen stemmen tegen gepland mijnproject Rio Blanco

CAJAMARCA, Peru, 20070918 -- Drie gemeenschappen in Noord-Peru hebben zich zondag 16/09 in een volksraadpleging uitgesproken tegen het geplande Rio-Blanco mijnbouwproject van het Brits-Chinese Monterrico Metals. De geplande kopermijn wordt beschouwd als een voorbode van een groot mijndistrict in het brongebied van de Amazonerivier. De lokale bevolking verzet zich hevig tegen het project aangezien het een grote bedreiging vormt voor hun landbouwactiviteiten en hun recht op water en voedsel. De impact van het mijndistrict op de watervoorziening en het ecosysteem van de nevelwouden zou onomkeerbaar zijn. Met de organisatie van de volksraadpleging hopen de 'campesinos' op een nieuwe serieuze dialoog met de Peruaanse regering.

Niet minder dan 95% van de 18,000 deelnemers aan de volksraadpleging brachten een overtuigde nee-stem uit tegen de ontplooiing van mijnactiviteiten in de regio. Zo'n 60% van de kiesgerechtigde inwoners had er een urenlange wandeling voor over om in de stadscentra te komen stemmen. Met deze raadpleging hopen de gemeenschappen Ayabaca, Pacaipampa en Carmen de la Frontera opnieuw de dialoog met de nationale regering op gang te krijgen over de illegale aanwezigheid van Minera Majaz, de Peruaanse dochter van Monterrico Metals.

Inzet van het referendum was de toekomst van Noord-Peru. Het Brits-Chinese Monterrico Metals wil kost wat kost haar geplande kopermijnproject Río Blanco doorduwen en zo de uitbouw van een groots mijndistrict lanceren. De lokale bevolking waarschuwt echter voor de desastreuze gevolgen voor de watervoorziening in de regio. Ze zijn uitermate bezorgd aangezien het geplande project niet alleen hun dagelijkse landbouwactiviteiten bedreigd, maar ook de biodiversiteit van de hele regio, waar organische koffie voor de Europese en fruit voor de Peruaanse markt geproduceerd wordt. De kopermijn, gelegen in de nevelwouden en páramos, koude hooglanden, in het Hoge Amazonegebied, zou het brongebied van vele rivieren beïnvloeden, waar onder andere de Amazone ontspringt. Het unieke maar kwetsbare ecosysteem voorziet Noord-Peru van water en huisvest bedreigde diersoorten zoals de brilbeer en de Andestapir.

De illegale aanwezigheid van het mijnbedrijf veroorzaakte een ernstig conflict in de regio. Minera Majaz startte de exploratie zonder de toestemming van de lokale gemeenschappen en schendt hiermee nationale en internationale rechtsregels. De massale protesten van de lokale bevolking worden niet gehoord maar brutaal onderdrukt, met twee doden en vele gewonden tot gevolg. Met de volksraadpleging hopen de lokale gemeenschappen op een vreedzame oplossing voor het conflict.

De recente prijzenboom in de metaalsector zorgt voor een nieuwe wedloop om zo snel mogelijk concessies te verwerven van de resterende mineralen- en metalenbronnen wereldwijd. Het is weinig waarschijnlijk dat, onder de huidige voorwaarden, de geplande projecten voor duurzame ontwikkeling zullen zorgen. Het resultaat van de volksraadpleging is vergelijkbaar met de uitslag in Tambogrande, een paar honderd kilometer verwijderd van de huidige conflictzone, en zou een mijlpaal kunnen betekenen in een gewijzigde houding tegenover de uitbuiting van natuurlijke rijkdommen. De massale media-aandacht die naar de raadpleging gegaan is, wijst erop dat het debat heel actueel is.

Meer informatie op:
www.consultavecinal.org
www.todosobremajaz.com
www.catapa.be
www.fian.be





Catapa press[a]catapa.be