Van Gogh Museum


Amsterdam, 27 juni 2007

Barcelona 1900. De creatie van een moderne stad te zien in het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum organiseert van 21 september 2007 tot en met 20 januari 2008 de overzichtstentoonstelling Barcelona 1900. Aan de hand van ruim 200 kunstwerken wordt een beeld geschetst van Barcelona in de jaren 1880-1909, toen de stad een indrukwekkende architectonische gedaantewisseling onderging en artistiek en sociaal een bloeiende ontwikkeling kende. Alle toonaangevende kunstenaars (Pablo Picasso, Isidre Noñell, Santiago Rusiñol, Alejandro De Riquer en Ramon Casas) en architecten (Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner en Puig i Cadafalch) zijn vertegenwoordigd, met vaak zelden getoonde kunstwerken en objecten.

Tentoonstelling als een wandeling
De expositie voert de bezoeker als het ware mee op een wandeling door Barcelona, van de Ramblas via het Palau de la Música Catalana en het Hospital de Sant Pau naar Gaudí's Park Güell en de Sagrada Familia. Op deze 'wandelroute' leert de bezoeker via schilderijen, tekeningen en sculpturen, maar ook meubels, sieraden, maquettes, theaterdecors en tegeltableaus, de tumultueuze en opzienbarende ontwikkeling van de stad kennen.

De wereldtentoonstelling van 1888 en het ontstaan van de Modernista Catalana Barcelona 1900 begint met de opkomst van de industrie rondom de stad, de groeiende welvaart van de gegoede burgerij en de opdrachten die zij gaven aan kunstenaars en architecten. Zo ontstond er een artistiek klimaat waarin kunstenaars een nieuwe richting durfden in te slaan. Die nieuwe richting kreeg een krachtige impuls door de succesvolle wereldtentoonstelling (Exposicío Universal) in 1888, toen het geïsoleerde Barcelona in aanraking kwam met de moderne wereld. Jonge kunstenaars trokken naar Parijs en met de daar opgedane inspiratie en kennis ontstond in Barcelona een eigen variant van de Art Nouveau, de Modernista Catalana. Deze resulteerde in voorstellingen en objecten waarin elegantie en fantasierijke vormen de boventoon voeren.

Schilderkunst en toegepaste kunst
In de schilderkunst leidde dat tot een sierlijke lijnvoering en het gebruik van sprankelende kleuren. De tentoonstelling laat schilderijen zien van vele spraakmakende kunstenaars uit deze tijd, onder meer een serie van 12 portretten op papier die de jonge Picasso schilderde van zichzelf en zijn kunstenaarsvrienden. De reeks wordt speciaal voor deze gelegenheid weer samengevoegd met internationale bruiklenen van het Metropolitan Museum of Art in New York en het Picasso Museum in Barcelona. Verder zijn er ook stadsgezichten van Picasso te zien en schilderijen die de bohémien sfeer van de kunstenaarskroeg Els Quatre Gats treffend verbeelden. De nieuwe sierlijkheid van de Modernista Catalana drong bovenal door in de toegepaste kunst, waarvan op de expositie prachtige voorbeelden getoond zullen worden, zoals een compleet interieur van de ontwerper Joan Busquets, betoverende sieraden van Lluís Masriera en verbeeldingsrijke meubels van Antoni Gaudí.

Architectuur en stedenbouw
In de architectuur kwam de Modernista Catalana tot uiting in een combinatie van nieuwe materialen en de Catalaanse traditie, zoals smeedijzeren hekwerken, mozaïektableaus en keramiek. Met name de fantasierijke bouwwerken van Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner en Josep Puig i Cadafalch hebben bijgedragen aan de faam en de magische uitstraling van de stad. De stedenbouwkundige uitbreiding van Barcelona door de ingenieur Ildefons Cerdà wordt gerekend tot een van de meest vooruitstrevende architectonische vernieuwingen van de 19de eeuw en is nog steeds een belangrijk voorbeeld voor moderne architecten en stedenbouwers.

Het leven op straat
Ook de keerzijde van Barcelona's economische bloei wordt belicht. De industriële ontwikkeling trok mensen naar de stad om in de fabrieken te gaan werken. Hun armoedige levensomstandigheden waren een voedingsbodem voor de opkomst van socialistische en anarchistische bewegingen. Dit leidde onder meer tot een bomaanslag op het Teatre de Liceu, symbool van de bourgeoisie, en tot de Setmana Trágica (de Tragische Week) in 1909, een massale volksopstand tegen de regering en de kerk. In de tentoonstelling wordt het grimmige maar ook pittoreske leven op straat geïllustreerd met foto's en films uit die tijd, en van (soms humoristische) tekeningen en schilderijen van de eerder genoemde kunstenaars.

Catalogus
Bij de expositie verschijnt de catalogus Barcelona 1900 onder redactie van gastconservator Teresa-M. Sala (verbonden aan de Universiteit van Barcelona), in het Nederlands en Engels, Van Gogh Museum/ Mercatorfonds, 196 pagina's, 160 illustraties, ¤ 29,95 (paperback), en in het Frans, Spaans en Catalaans, ca. ¤ 39,95 (hardcover). Verkrijgbaar in de museumwinkel, via www.vangoghmuseumshop.com en in de boekhandel.

Publieksbegeleiding
Bij Barcelona 1900 is een gratis tekstboekje verkrijgbaar (Nederlands en Engels) dat de bezoeker als een reisgids door de tentoonstelling leidt. Tevens is een aparte audiotour (Nederlands, Frans, Engels en Spaans) verkrijgbaar. Prijs: ¤ 4,-. Elke zaterdag en zondag worden er verschillende kinderworkshops georganiseerd. Zie voor meer informatie www.vangoghmuseum.nl/kinderen. Voor individuele kinderen (6-12 jaar) met hun ouders is Een reis door Barcelona beschikbaar, een spannende speurtocht met vragen, puzzels, weetjes en opdrachten.

Familiedagen
In de herfst- en kerstvakantie worden familiedagen georganiseerd met verrassende optredens van Theatergroep Max, workshops en Barcelonese hapjes in het museumrestaurant. Zie voor meer informatie www.vangoghmuseum.nl/kinderen.

Vrijdagavonden
Op vrijdagavonden is het Van Gogh Museum tot 22 uur geopend. De vrijdagavonden staan tijdens Barcelona 1900 in het teken van het Barcelona anno nu, met een veelzijdig programma dat onder andere bestaat uit design, architectuur, literatuur, de artistieke eetcultuur en veel muziek. Voor meer informatie www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavond.

Sponsor
De Rabobank is sponsor van Barcelona 1900. Dit sponsorschap vloeit voort uit de langdurige samenwerking tussen de Rabobank en het Van Gogh Museum.

Barcelona 1900 is de eerste omvangrijke tentoonstelling over de geschiedenis van deze stad in de periode 1880-1909 en is de vierde in de serie over steden rond 1900 na Glasgow 1900. Kunst & design (1992-1993), Wenen 1900. Portret en interieur (1997) en Praag 1900. Poëzie en extase (1999-2000).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl. www.vangoghmuseum.nl/barcelona.

Natalie Bos
Persvoorlichter
Van Gogh Museum
Postbus 75366
1070 AJ Amsterdam
Netherlands
tel. +31 (0)20 5705 292
fax +31 (0)20 5705 266
www.vangoghmuseum.nl

Nu te zien / Now on view

Max Beckmann in Amsterdam, 1937 - 1947

06.04.07 - 19.08.07

Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond geopend tot 22 uur

The Van Gogh Museum is open until 10 p.m. every Friday