Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 11 september 2007

KNAW-president Frits van Oostrom spreekt excellente bachelors toe

Uitreiking 45 Excellence Scholarships aan Universiteit van Tilburg

Bij de uitreiking van de Excellence Scholarships aan afgestudeerde bachelorstudenten van de Universiteit van Tilburg op 21 september zal KNAW-president Frits van Oostrom een feestrede uitspreken. De scholarships, beurzen ter waarde van minimaal een jaar basisbeurs voor uitwonenden, worden uitgereikt aan 45 studenten die met een gemiddelde van minimaal een 8 afstudeerden en een masteropleiding gaan volgen.

De Universiteit van Tilburg heeft de scholarship in 2004 ingesteld om studenten aan te moedigen een goede prestatie te leveren en internationalisering te stimuleren. De beurzen kunnen gebruikt worden voor het volgen van een masteropleiding in binnen- of buitenland. Voor een buitenlandse masteropleiding wordt per student een extra bedrag van maximaal 5.000 euro beschikbaar gesteld als het collegegeld hoger is dan in Nederland. Studenten komen voor een beurs in aanmerking als ze hun bacheloropleiding binnen drie jaar halen met een gemiddelde van minimaal een 8.
Dit jaar ontvangen 24 studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen een scholarship, 11 van de Faculteit Sociale Wetenschappen, 7 van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en 3 van de Faculteit Geesteswetenschappen. Onder hen zijn 25 vrouwen en 20 mannen en 6 buitenlandse studenten. Zes van de 45 studenten gaan een masteropleiding in het buitenland doen: in Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje en Argentinië.

Excellentie in Nederland
De feestelijke uitreiking van de scholarships door Rector Magnificus Frank van der Duyn Schouten wordt voorafgegaan door een rede van Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van Oostrom zal ingaan op de ambivalente relatie van Nederland met excellentie, een verschijnsel waar het in de bachelorfase nog wel eens aan schort.
Prof dr. Van Oostrom behoort zonder twijfel tot de excellente scholars: hij studeerde cum laude af en promoveerde eveneens cum laude in de Nederlandse letterkunde en werd een jaar later al hoogleraar Nederlandse Letterkunde in Leiden (1982). Sinds 2002 is hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht en in 2005 werd hij president van de KNAW. Hij is diverse malen onderscheiden voor zijn werk, onder meer met de Keizer Karelprijs (2000), de AKO-literatuurprijs (1996), een Spinozaprijs van NWO (1995).

Noot voor de pers
De uitreiking van de Excellence Scholarships plaats op vrijdag 21 september om 14.00 uur in zaal DZ 2, Dantegebouw Universiteit van Tilburg. Om 15.15 uur volgt een borrel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met studentendecaan Mies Hezemans (013 466 2845, e-mail M.C.L.Hezemans@uvt.nl) of persvoorlichter dr. Corine Schouten (013 466 2993, C.H.Schouten@uvt.nl). Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/.

UvT Persbericht