Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07 - 100

Nijmegen, 14 september 2007

Wiskundetoernooi Radboud Universiteit over wiskunde in de optie- en aandelenhandel

Met prof. Robbert Dijkgraaf, wiskundemeisje Ionica Smeets en olympiadetrainster Birgit van Dalen

Vrijdag 21 september organiseert de Radboud Universiteit Nijmegen de zestiende aflevering van het Wiskundetoernooi. Tussen de vier- en vijfhonderd middelbare scholieren gaan met elkaar de strijd aan om de eer en de prijzen. Speciale deelnemers aan de estafettewedstrijd 's ochtends zijn Robbert Dijkgraaf, Spinozawinnaar en hoogleraar mathematische fysica, Ionica Smeets, een van de twee 'wiskundemeisjes' en Birgit van Dalen, trainster van de wiskundeolympiade. Thema van het middagprogramma is de financiële wiskunde, in het bijzonder de aandelen- en optiehandel.

Tijdens de middagpauze wordt de nieuwe Wiskundefilm gepresenteerd. De film is gemaakt in opdracht van het Platform Bèta Techniek en is bedoeld voor leerkrachten en scholieren die hun profielkeuze nog moeten maken. Cabaretier Noël Deelen, die de hoofdrol speelt in de film, leidt de presentatie en is eind van de middag aanwezig bij de prijsuitreiking. De twee beste teams van de dag winnen een vierdaagse reis naar New York en bezoeken daar een aantal financiële centra. De leden van het derde team krijgen een Mac Mini.

Pensioensector op zoek naar wiskundigen

De schaarste aan wiskundigen is de afgelopen jaren toegenomen. Vanuit de pensioensector en het bank- en verzekeringswezen is een enorme vraag naar wiskundigen. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door ABP en Talent&Pro. Beide organisaties hebben last van het tekort aan wiskundigen, met name actuarissen. Dat zijn wiskundig adviseurs die de premies berekenen, reserves vaststellen, ingewikkelde berekeningen maken van de waarden van pensioenafspraken voor het vaststellen van de toekomstige premies. Talent&Pro leidt afgestudeerden op tot actuaris en detacheert ze .

De samenwerking van de toernooiorganisatie met de afdeling ABP-Investments heeft geleid tot een realistische wedstrijd, waarbij in de namiddag honderd teams het tegen elkaar opnemen op een fictieve financiële markt. De scholieren gaan handelen in opties en aandelen om het startkapitaal - een aandelenpakket en geld - te vergroten. De handel vindt plaats in vier rondes van elk 20 minuten. In deze 20 minuten moeten de teams met behulp van informatie uit nieuwsberichten, beurskoersen en financieel experts, hun aan- en verkopen berekenen en bepalen. Het team dat aan het eind het meeste kapitaal en het meest waardevolle aandelenpakket heeft verworven is de winnaar.

Overhandiging Wiskundefilm

"Wiskunde, dat zijn saaie en moeilijke sommen...en je kunt er alleen wiskundeleraar mee worden". Deze opvatting van leerlingen uit de onderbouw van havo/vwo was voor het Platform Bèta Techniek aanleiding om een 'Wiskundefilm' te initiëren, een film voor leerlingen uit 2 havo en 3 vwo met als doel om de beeldvorming rond wiskunde bij te stellen en een positieve rol te spelen in het profielkeuzeproces van leerlingen voor een N-profiel. De wiskundefilm doet dit op een speelse, inspirerende manier, die goed aansluit bij de doelgroep van leerlingen uit onderbouw havo/vwo. De wiskundefilm zal landelijk verspreid worden onder wiskundedocenten en kan gratis aangevraagd worden via: m.dekok@deltapunt.nl. Voorafgaand aan de lunchpauze vertoont cabaretier Noël Deelen een trailer van de film en overhandigt de eerste exemplaren aan Robbert Dijkgraaf, Ionica Smeets en Birgit van Dalen.

Belangstelling voor wiskunde trekt aan

Nadat de belangstelling voor wiskunde de afgelopen jaren tanende was, is het aantal eerstejaars studenten aan Nederlandse universiteiten dit jaar met eenderde toegenomen (van 150 in 2006, 197 in 2007). Het aantal eerstejaars wiskundestudenten aan de Radboud Universiteit is vergeleken met het vorig jaar bijna verdubbeld (15 in 2006, 29 in 2007). (Voorlopige cijfers. De definitieve telling is op 1 december 2007 beschikbaar.)

Informatie over het Wiskundetoernooi, het programma, de spelregels en meer is te vinden op: www.ru.nl/wiskundetoernooi

Uitnodiging voor de pers:

Vrijdag 21 september, 11.30 - 12.00 uur:

Perspresentatie Wiskundefilm,

Plaats: Gymnasion, Heijendaalseweg 141, 11.30 - 12.00 uur (zaal GN 4)

Aansluitend om 12.00 uur presentatie aan deelnemers Wiskundetoernooi en aanbieding aan prof. Robbert Dijkgraaf en andere leden van het all-stars team.

Mediavertegenwoordigers zijn voorts van harte uitgenodigd om - na aanmelding - deel te nemen aan de lunch en (delen van) het Wiskundetoernooi mee te maken.

Plaats: Gymnasion, Heijendaalseweg 141, 11.00 - 12.00 uur, 14.00- 15.30 uur.

Prijsuitreiking: 15.30 -16.30 uur in het sportcafé in het Gymnasion.

Interviews met Toernooiorganisatie op aanvraag.

Belangstellende mediavertegenwoordigers kunnen zich aanmelden bij

b.berntsen@communicatie.ru.nl , tel. 024 361 6000

Er is een professionele fotograaf aanwezig. Aan het eind van de middag is een foto van de winnaars beschikbaar. (www.ru.nl/nieuws)

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000

Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda