Gemeente Utrecht

Bereikbaarheid Utrecht West

Hogeweidebrug afgemeerd in Amsterdam Rijnkanaal

Afgelopen weekend is de 170 meter lange Hogeweidebrug via enorme pontons van land te water gegaan. Het eerste weekend van de invaaroperatie is succesvol verlopen. Om 4.00 uur zondagmorgen is besloten de brug niet in het Merwedekanaal af te meren. De diepgang van de pontons was te groot voor het Merwedekanaal. In overleg met Rijkswaterstaat is midden in de nacht besloten de brug in het Amsterdam Rijnkanaal te houden. De brug ligt nu aan de kade van het terrein waar de brug is gebouwd.

De pontons waarop de Hogeweidebrug nu drijft, lagen circa tien centimeters te diep voor een veilige gang naar het Merwedekanaal. Om te voorkomen dat de pontons zouden vastlopen in het kanaal heeft de aannemer in overleg met Rijkswaterstaat de keuze gemaakt niet het Merwedekanaal in te varen. In de loop van deze week gaat de brug acht meter omhoog. Vrijdag 21 september start de invaaroperatie vanaf het Amsterdam Rijnkanaal naar de thuisplek van de brug. In de nacht van zaterdag 22 september op zondag 23 september wordt de brug op de landhoofden geplaatst.

Vanwege de ligging van de brug in het Amsterdam-Rijnkanaal begeleidt Rijkswaterstaat de scheepvaart. Er is geen stremming van het kanaal maar de scheepvaart is gevraagd een passende snelheid aan te houden en voor het toezicht zijn twee patrouilleboten in de buurt.

Meekijken via webcam
Helaas kan de gemeente Utrecht vanwege de veiligheid, weinig ruimte organiseren om naar het spektakel te kijken. In de buurt is nauwelijks parkeerruimte beschikbaar en het werkterrein is hermetisch afgesloten ter bescherming van de mensen en zodat de werkers voldoende beweegruimte hebben. Wie toch live de invaaroperatie wil volgen, kan via www.utrecht.nl tijdens het weekend de webcambeelden bekijken.

Hinderoverzicht
Voor de veiligheid van de omgeving is het nodig om bij werkzaamheden wegen of vaarwegen af te sluiten.

Weekend 21-23 september
Plaatsing van de brug op de definitieve plek. Alle wegen die naar de huidige brug leiden gaan de hele zaterdag vanaf 6.00 uur dicht tot zondagochtend 9.00 uur.

Wat is er afgesloten?

* De af- en toerit 7 oost vanaf de A2, Oog in Al
* De af- en toerit 7 oost vanuit de stad via de Vleutenseweg vanaf de Vleutensevaart
* De Verlengde Vleutenseweg tussen kruispunt Hogeweide en de Vleutenseweg
* De Elektronweg, Lage Weide blijft wel bereikbaar via de Zuilense Ring
* De Oude Vleutenseweg

* Het J.C. Verthorenpad

* Deel van de Keulsekade

Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. De diverse omleidingroutes zijn aangegeven met gele borden.

De Hogeweidebrug
Met een overspanning van bijna 170 meter, 26 meter in hoogte en 2.200 ton aan staal is de brug ook technisch bijzonder. De Hogeweidebrug heeft straks een belangrijke schakelfunctie in het verbeteren van de bereikbaarheid van de stad voor het autoverkeer, HOV en fietsverkeer. De Hogeweidebrug komt te liggen in het verlengde van de Vleutenseweg en de Majellaknoop en is nodig voor de verbinding tussen Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. Naast ruimte voor auto's krijgt de nieuwe brug twee vrijliggende busbanen en komen er voet- en fietspaden. Als de Hogeweidebrug klaar is, wordt de bestaande Vleutensebrug verwijderd en komt daar een spoorbrug, die nodig is voor de verdubbeling van het spoor.

Rijkswaterstaat bouwt in dit gebied een landtunnel over de A2. In december zullen dan ook de op- en afritten 7 (Oog in Al) van de A2 worden verplaatst naar de nieuwe op- en afritten bij Lage Weide. Het is dan even wennen voor de weggebruikers; via een nieuwe weg vanaf afslag Lage Weide bereikt men dan de binnenstad.

Openbaar vervoer
De route van de buslijnen 27, 28, 37 en 39 is aangepast tussen zaterdagochtend 6.00 uur en zondagochtend 9.00 uur. De bussen rijden niet over de Vleutenseweg maar over de Graadt van Roggenweg. In Leidsche Rijn rijden de bussen een gewijzigde route. Lijn 36 rijdt in de richting van station Maarssen door Maarssenbroek. Door de omleidingen is er geen busverkeer in Lage Weide en tussen Terwijde en station Maarssen. De informatie over de omleidingen is te vinden op de haltes en op de website van GVU: www.gvu.nl.

Noot voor de media

* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het communicatiebureau van de Gemeente Utrecht, Dominique Simhoffer telefoon: 030- 286 7328.

* Zaterdag 22 september is Verkeerswethouder Tymon de Weger de tweede helft van de middag op locatie aanwezig en beschikbaar voor interviews.
* In het aankomend weekend adviseren wij u dringend bij bezoek aan het terrein een afspraak te maken. Het terrein is namelijk afgesloten en wij kunnen u begeleiden naar een goede plaats voor opnames.