Ingezonden persbericht


(18 september 2007 - Bericht van Fries Vredesplatform)

P E R S B E R I C H T

Leeuwarden hijst als eerste gemeente in Nederland jaarlijks de internationale vredesvlag

Leeuwarden, 18 september 2007 -
De gemeente Leeuwarden heeft als eerste gemeente in Nederland besloten om de zevenkleurige vredesvlag jaarlijks op de Internationale Dag van de Vrede te laten wapperen op de Oldehove. 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Leeuwarden heeft een extra grote vredesvlag aangeschaft, die het Fries Vredesplatform heeft laten drukken om de Internationale Vredesdag goed zichtbaar te maken.

Aanstaande vrijdagmorgen 21 september om 08.15 uur zal de nieuwe vlag voor het eerst worden gehesen door Gerben Hoogterp (raadslid voor PAL-GroenLinks in de gemeente Leeuwarden), Toos Reichman (voorzitter van de Friese Raad van Kerken), een aantal leden van het Fries Vredesplatform en andere belangstellenden en voorstanders van de vrede. Iedereen is welkom op dit vroege uur getuige te zijn van dit unieke moment! Het Fries Vredesplatform hoopt dat andere gemeenten ook mee zullen doen!

Om de internationale dag van vrede (21 september) meer zichtbaar te maken is er een nieuw symbool geintroduceerd. Een kleurrijk symbool, dat vredesgroepen overal ter wereld steeds vaker gebruiken: de PACE- of PEACE-vredesvlag. Een prachtige vlag met 7 banen in alle kleuren van de regenboog, waarop in wit de letters PEACE (of in het italiaans PACE) zijn gedrukt.

De vlag komt oorspronkelijk uit Italie, waar hij voor het eerst verscheen in een vredestocht in 1961. De vlag werd pas echt populair door de campagne 'Pace da tutti i balconi' (Vrede aan elk balkon). Deze werd gestart naar aanleiding van de oorlog in Irak. De vlag wordt nu internationaal gezien als symbool van de vredesbeweging. In Italie zie je op veel plaatsen en het hele jaar door aan balkons vredesvlaggen hangen. Een kleurrijke aanblik. Sinds 2005 wordt de PACE-vlag ook in Nederland gepromoot als vredesvlag.

Vrede aan elk balkon in Fryslan

Het Fries Vredesplatform gaat door met de in 2006
gestarte campagne 'Vrede aan elke toren en elk balkon in Fryslan'. Het plan is om dit jaar op nog meer torens en balkons in Friesland de PEACE-vredesvlag te plaatsen. Het Platform probeert extra aandacht voor de vrede te krijgen door de PACE-vlag op een aantal hoge torens te laten wapperen. De pastorie aan de Kastanjelaan, de Bonifatiuskerk aan de Voorstreek, de Waalse Kerk, de Dominicuskerk, het Titus Brandsma Huis en het diaconaal centrum 'De Overkant' deden in 2006 al mee, evenals de Oldehove, de scheve toren in hartje Leeuwarden.

Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen met het vlaggen: thuis, op het balkon of aan de vlaggenstok. Wie de vredesvlag op 21 september laat wapperen, wordt gevraagd een foto te maken die te mailen naar janbosman@friesvredesplatform.nl of stuur hem op naar Fries Vredesplatform, Bonifatiusplein 21a, 8911 JT Leeuwarden.

De 'normale' PAECE vlag meet 130 x 90 cm en is voor E 7,50 plus E. 1,00 portokosten te bestellen bij Omslag in Eindhoven (http://www.omslag.nl of tel. 040-2910295). Het Fries Vredesplatform heeft een kleine voorraad op het kantoor liggen.

De Italiaanse PACE vlag is voor E 10,00 te bestellen bij Kerk en Vrede (http://via www.kerkenvrede.nl of 030-2316666).

De nieuwe extra grote vlaggen zien er perfect uit! In 2007 probeer het Fries Vredesplatform weer meer kerken en gemeentehuizen te stimuleren om mee te doen, en de vlag op hun torens of aan hun gebouwen willen laten wapperen. Het Platform heeft daarvoor extra grote vlaggen van 2 x 3 meter laten drukken. Deze vlaggen zijn vooral geschikt voor torens van kerken, moskeeen, gemeentehuizen en andere openbare gebouwen. Maar ook bij manifestaties, presentaties en andere vredesactiviteiten is de vlag goed te gebruiken; hij valt zeker op!

De grote vlaggen kosten E. 150,00 per stuk, excl.
verzendkosten en zijn te koop bij het Fries Vredesplatform. Ze zijn ook te huur voor E. 15,00 per week. U kunt de vlaggen prachtig gebruiken voor de vredesweek, vredesdag (21 september) of andere manifestaties of bijeenkomsten.

-------

Noten voor de pers

Contactpersoon namens het Fries Vredesplatform is Jan Bosman, tel. 058-2130046. Website:
http://www.friesvredesplatform.nl

Kantooradres: Bonifatiusplein 21a, 8911 JT Leeuwarden, 058-2130046

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Fries Vredesplatform