Bond tegen het Vloeken

Symposium
Jubileumboek 'Vloeken als een Hollander'

Draagvlak voor actie tegen vloeken fors toegenomen Het draagvlak om verbaal geweld aan te pakken is in de laatste jaren fors toegenomen. De Bond tegen het vloeken constateert dat uit de blijvend groeiende vraag van scholen naar gastlessen over ruw taalgebruik, het snel toegenomen draagvlak voor het instellen van een code ten aanzien van grove taal op tv en de snel toegenomen sympathie voor de doelstelling van de Bond.

Het onderwerp vloeken en grove taal is breed op de agenda komen te staan in Nederland. De Bond tegen het vloeken, die zich nadrukkelijk richt op bewustwording, ervaart dit als moedgevend. Waar in 2000 de helft van de Nederlanders (52%) sympathiek stond tegenover de doelstelling van de Bond, is dat nu toegenomen tot driekwart (75%). De Bond ervaart dit als een flinke steun in de rug.

Gastlessen populair
In 2006 verzorgde de Bond ruim 500 gastlessen op scholen van allerlei signatuur. En dat aantal groeit jaarlijks. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (71%) vindt de interactieve gastlessen die de Bond verzorgt, nuttig, blijkt uit het TNS NIPO-onderzoek Vloeken in Nederland 2007. Tijdens de gastlessen zijn leerlingen opvallend open over hun negatieve ervaringen met vloeken en schelden. De scholenwerkers hoeven daar vaak niet veel aan toe te voegen. De bewustwording is voelbaar. De Bond kan de groeiende vraag naar gastlessen maar net aan, en is dan ook hard op zoek naar extra donateurs.

Kijker heeft genoeg van grove taal op tv
Opvallend is dat het draagvlak voor het instellen van een code ten aanzien van grove taal op tv fors is toegenomen; van 59% in 2003 naar 70% in 2007. Het draagvlak voor wegpiepen is toegenomen van 35% in 2003 naar 53% in 2007. Het thema normen en waarden in de media komt steeds vaker ter sprake in de politiek en de pers. Mediaminister Plasterk beloofde vorige week te onderzoeken of er naar Amerikaans voorbeeld een klachtensysteem moet komen voor onder meer vloeken op tv.

September jubileummaand Bond tegen het vloeken
De Bond tegen het vloeken staat in de septembermaand nadrukkelijk stil bij zijn 90-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Bond het initiatief genomen tot de uitgave van een boek onder de titel Vloeken als een Hollander. Het belicht de religieuze, juridische en culturele aspecten van godslastering. Ook geven vrijwel alle politieke partijen in het boek hun visie op het wetsartikel over smalende godslastering (Verkoopprijs: 13.50 euro. Bestelbaar via www.bondtegenvloeken.nl). De Bond presenteert het boek op vrijdag 21 september tijdens een symposium over hetzelfde thema. Sprekers zijn: prof. dr. Antoine Bodar, mr. C.G. Van der Staaij en prof.dr. A. van de Beek.


---

___________

Graag geven we u meer informatie. U kunt daarvoor contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), telefoon: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl.

Het complete onderzoeksrapport Vloeken in Nederland TNS NIPO 2007 kunt u vinden onder Downloads op de site van de Bond tegen het vloeken, www.bondtegenvloeken.nl

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl