VU Medisch Centrum

Amsterdam, 20 september 2007
2007/076/BH

MINISTER VAN DER HOEVEN ONDERSTREEPT BELANG ALZHEIMERONDERZOEK

Minister Maria van der Hoeven onderstreept het belang van het onderzoek naar vroege opsporing van de ziekte van Alzheimer. Niet alleen persoonlijk is deze ziekte voor betrokkenen en omgeving een grote belasting. Ook in economisch opzicht trekt het groeiende aantal Alzheimerpatiënten in de toekomt een grote wissel op de samenleving. 'Als we geen oplossing vinden voor deze ziekte, zal het aantal Alzheimerpatiënten in de toekomst sterk toenemen. Daarbij moeten we ons realiseren dat er straks minder jonge mensen zijn om voor deze patiënten te zorgen', aldus de minister. Van der Hoeven spreekt op een bijeenkomst in het kader van Wereld Alzheimerdag in VU medisch centrum op 21 september a.s.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer is een vooralsnog ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. Hoewel een geneesmiddel nog niet is gevonden, is het belangrijk om de ziekte van Alzheimer zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe eerder de ziekte gediagnosticeerd wordt, hoe meer mogelijkheden er zijn het ziekteverloop te vertragen.

Naar schatting zijn er in Nederland op dit moment 195.000 mensen bij wie de diagnose dementie is gesteld. Daarnaast zijn er vermoedelijk ongeveer 60.000 mensen die lijden aan dementie, maar bij wie de diagnose nog niet is vastgesteld. Circa 10.000 dementiepatiënten is jonger dan zestig jaar. De Gezondheidsraad schat dat het aantal dementerenden tot 2050 zal toenemen tot 600.000. Deze toename wordt met name veroorzaakt door de toenemende vergrijzing. Het Alzheimercentrum VUmc is een van de drie Alzheimercentra in Nederland. Het speerpunt in het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc is vroegdiagnostiek en behandeling. Om het belang van onderzoek naar vroege opsporing te onderstrepen zal op Wereld Alzheimerdag de samenwerkingsovereenkomst tussen AEGON Nederland met het Alzheimercentrum verlengd worden met 5 jaar. AEGON Nederland is daarmee hoofdsponsor van het Alzheimercentrum VUmc.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie of als u aanwezig wilt zijn bij de bijeenkomst tgv Wereld Alzheimerdag in VU medisch centrum op 21 september om 15.00 uur, dan kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (