Hulpverleningsregio Haaglanden


Symposium Netwerk Brandweervrouwen

Netwerk Brandweervrouwen gaan 21 en 22 september veilig op reis aan Lelystadse kust

Lelystad gastheer van brandweervrouwen

Vrijdag 21 en zaterdag 22 september organiseert brandweer Lelystad samen met het landelijke Netwerk Brandweervrouwen een symposium in Lelystad. Het netwerk brandweervrouwen organiseert elke twee jaar een symposium, steeds samen met een ander brandweerkorps. Brandweer Lelystad biedt haar gasten een aantrekkelijk twee dagen durend programma. Dat vindt voor het grootste deel aan de Lelystadse kust plaats, op locaties als Nieuw Land Erfgoed Centrum, de Hanzestadcompagnie, en aan boord van de Stedemaeght, een van de schepen van de bruine vloot. Diverse praktische workshops gebeuren op en aan het water. Tijdens het symposium zal de Monsantoprijs worden uitgereikt en wordt een jubileumboek gepresenteerd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Netwerk Brandweervrouwen.

Download hier het programma

De organisatie van een tweejaarlijks symposium is een van de activiteiten van het Netwerk. De inhoud en organisatie van het symposium 2007 is vooral het werk van het brandweerkorps Lelystad. Dit korps telt momenteel 12 vrouwen, waarvan 3 via een onlangs gehouden wervingscampagne zijn aangetrokken.

Theorie en praktijk

De vrijdag staat in het teken van cultuur binnen de brandweer en heeft de vorm van presentaties en discussie. Sprekers zijn Ed Oomes, brandweercommandant op Luchthaven Schiphol, Caroline van de Wiel, brandweercommandant van Amsterdam en regionaal commandant van Amsterdam-Amstelland en Michiel Verlinden, brandweercommandant van Lelystad. Speciale gastspreker is wedstrijdzeiler Roy Heiner. Hij bespreekt de overeenkomsten tussen de brandweerwerk en wedstrijdzeilen.

Zaterdag 22 september kunnen de symposiumdeelnemers kiezen uit een scala aan workshops, waarvan een groot deel op openbaar terrein plaatsvindt en dus ook zichtbaar zijn voor publiek. Zo wordt de tijdelijke passantenhaven bij de Batavia Haven gebruikt voor de workshops Brand op het water, Oppervlakteredding, snelle actie! en het gebruik van Snelle boten. Op het parkeerterrein bij BataviaStad wordt de tankautospuit van de toekomst gepresenteerd, gaat het over het gebruik van ME-wagens en krijgen deelnemers de gelegenheid in een speciale flashover/backdraft container te ervaren wat er gebeurt als zich in een ruimte een rookgasexplosie ontwikkelt.

Monsantoprijs

Onderdeel van het symposium is de uitreiking van de Monsantoprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand (man of vrouw) die zich heeft ingezet op het gebied van brandweervrouwen of meer in zn algemeenheid op versterking van diversiteit binnen de brandweer.

Afsluiting

Burgemeester Margreet Horselenberg zal de circa 150 deelnemers tijdens het symposium officieel welkom heten. De gemeente Lelystad is naast gastheer ook een van de sponsors en biedt hen na afloop van het symposium op zaterdagmiddag de gelegenheid om het symposium op een ontspannen manier af te sluiten door middel van een bezoek aan interessante bezienswaardigheden zoals de Oostvaardersplassen, de Bataviawerf en BataviaStad.