Actie Greenpeace: bosbrand in Hofvijver tijdens ministerraad

21/09/2007 10:08



St. Greenpeace Nederland



Den Haag, 21 september 2007

Actie Greenpeace: bosbrand in Hofvijver tijdens ministerraad

Steeds meer oerbos verwoest voor Nederlandse economie

Greenpeace laat voor het oog van de voltallige ministerraad een brand woeden in de Hofvijver. Kanovaarders van Greenpeace plaatsen naast de vuurzee een spandoek met de tekst 'Laat de oerbossen niet branden'. In Indonesië en Brazilië worden op dit moment onvervangbare oerbossen platgebrand om plaats te maken voor landbouwgrond en veeteelt. Nederland importeert ongelimiteerd producten van die grond zoals palmolie, vlees en hout. In de afgelopen tien jaar is er voor de Nederlandse import van ontbossingsproducten meer dan 1,5 miljoen hectare bos verwoest. Greenpeace roept de ministerraad op om te zorgen dat er geen bossen in vlammen opgaan voor Nederlandse producten.

"De Nederlandse regering is medeschuldig aan de bosbranden in Indonesië en Brazilië. De overheid zet al haar kaarten in op de verantwoord consumerende consument en vrijwillige initiatieven vanuit het bedrijfsleven. De vrijwillige aanpak blijkt niet te werken: na zestien jaar kan het bedrijfsleven voor de meeste producten nog geen enkele garantie geven dat deze oerbosvrij zijn", zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace. "Voor de consument is het onmogelijk om oerbosvrij boodschappen te doen: palmolie zit bijvoorbeeld in heel veel supermarktproducten. Het Nederlands bossenbeleid is brandhout."

De jaarlijks terugkerende bosbranden in Indonesië en Brazilië zijn zo reusachtig dat buurlanden klagen over de zware luchtvervuiling. De branden verwoesten het leefgebied van bedreigde diersoorten als de orang-oetan en de Sumatraanse neushoorn. Bovendien verergeren ze het klimaatprobleem: Indonesië en Brazilië stoten na de Verenigde Staten en China de meeste broeikasgassen uit. De uitstoot door ontbossing en bosbranden in Indonesië en Brazilië is maar liefst tachtig procent van de totale uitstoot van alle EU-landen. Door de grootschalige import is Nederland medeverantwoordelijk voor deze uitstoot. Dit staat in schril contrast met de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de regering.

Al in 1991 legde onze overheid vast in het Regeringsstandpunt Tropisch Regenwoud bij te zullen dragen aan wereldwijde bosbescherming en de aantasting van bosgebieden te willen voorkomen. De verwoesting van bossen voor de Nederlandse economie is de afgelopen tien jaar echter spectaculair toegenomen. Hilde Stroot: "De regering moet weer regisseur worden van haar eigen bossenbeleid en garanderen dat onze dagelijkse aankopen oerbosvrij zijn. Anders zien we straks door de boodschappen het bos niet meer."