AutoRai

Volvo S80 High Performance Concept toont spieren in Las Vegas

(9/21/2007)
Het Duitse tuningbedrijf Heico Sportiv, gespecialiseerd in snelle Volvoâs, heeft een spectaculaire Volvo S80 High Performance Concept ontwikkeld. De auto is uitgerust met een hightech interieur, uitgevoerd in â vooral â aluminium én hij is voorzien van een 350 pk sterke motor op bio-ethanol. De S80 High Performance is één van de grote trekkers op de SEMA, een vakbeurs voor autotuning, eind oktober in Las Vegas.

âWij wilden weten hoe ver je kunt gaan met een high performance-uitvoering van de S80. Om dat vast te stellen, zijn we gaan samenwerken met Heico Sportiv. Dit bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van raceversies en tuning van Volvoâsâ, zegt Lex Kerssemakers, Senior Vice President Brand, Business and Product Strategy bij Volvo . âPersoonlijk vind ik dat het resultaat ongelooflijk is. Zowel het interieur als de buitenkant is schitterend en onder de motorkap zit één brok kracht.â

De T6-motor met turbo is aangepast om E85 (85 procent bio-ethanol en 15 procent benzine) als brandstof te gebruiken. Deze milieuvriendelijke biobrandstof is meer en meer verkrijgbaar in Europa. De T6-motor in de Heico-uitvoering is goed voor 350 pk bij 5.500 toeren en een koppel van liefst 550 Nm tussen 1.500 en 4.000 toeren. De acceleratie van 0 tot 100 km/uur vergt 5,8 seconden.

Daarbij blijft het volgens de directeur van Heico Sportiv, Holger Hedtke, niet: âWe zijn nog niet uitontwikkeld en verwachten meer vermogen tegen de tijd dat de auto op de SEMA staat.â

Vierwielaandrijving en sportvering
De Heico S80 High Performance Concept beschikt over Volvoâs elektronisch gestuurde vierwielaandrijving met Instant Traction. Ook heeft de auto een speciaal ontwikkelde vering en demping. De nieuwe veren en dempers verlagen de auto 40 mm. De speciale remmen hebben zes zuigers per remklauw. De remklauwen zijn uitgevoerd in blauw en voorzien van het Heico Sportiv logo. Speciale remblokken en schijven van 355 x 32 mm completeren het remsysteem. De auto staat op VOLUTION(TM)X lichtmetalen 20-inchwielen waar 255/30 R20 Continental-banden omheen liggen. âBij het tunen van de S80 hebben wij er naar gestreefd de luxe en het comfort van de S80 vast te houden en daar de rijeigenschappen en prestaties van een echte sportwagen aan toe te voegenâ, zegt Holger Hedtke.

Spectaculair aluminium kleureffect
Het exclusieve aluminiumkleurige effect van de Heico S80 High Performance Concept geeft de auto een gedistingeerd technisch uiterlijk. âOm het echte metaaleffect in de kleur te bereiken, was een grote uitdaging. Dit type lak wordt normaal niet gebruikt voor het spuiten van een auto. De carrosserie is in zeven lagen gespoten. De laatste laag, die het aluminium effect geeft, kan niet later worden bijgewerkt, dus hij moet er in één keer helemaal goed opzitten. Het lakken betekent twee weken werkâ, zegt Hedtke over het uiterlijk van de S80 High Performance Concept.

Andere delen, zoals de uitlaat, de raamlijsten, de grille en de stootranden zijn uitgevoerd in matzwart chroom. Alle carrosseriedelen zijn met de hand gemaakt. De auto heeft brede skirts rondom, geïntegreerde voorspoilers, drie grote luchtinlaten, geïntegreerde led-daglicht verlichting en een speciale sportgrille met het Volvo-embleem. De uitlaat is van roestvrij staal en de eindstukken zijn opgenomen in de brede diffuser achter. Op de kofferklep is een spoiler gemonteerd.

Interieur in Mystic Blue
Het fraaie interieur is voorzien van lederen bekleding in de kleur Mystic Blue met bijpassende blauwe stiksels en het Heico Sportiv-logo, zowel voor op de speciale sportstoelen als achter op de twee aparte fauteuils. De vloermatten en veiligheidsriemen zijn ook in blauw uitgevoerd. Het sportstuurwiel is voorzien van lederen rand en de pookknop is ook in leer uitgevoerd met een zilverkleurig carbon effect. De speciale Volvo-console is naar achteren doorgetrokken en eveneens in zilver uitgevoerd met carboneffect. De bedieningsknoppen voor het entertainmentsysteem achterin zijn er in opgenomen.

Volvo-dealer sinds 1989
Volvo-dealer Hedtke in Weiterstadt, Duitsland, opende in 1989. Het bedrijf werd actief in de autosport in 1995. In de jaren erna heeft Heico Sportiv één van de meest exclusieve tuningprogrammaâs voor Volvo ontwikkeld. âWij zijn er trots op dat Volvo ons de mogelijkheid heeft gegeven een Concept Car te ontwikkelen die met behoud van de typische Volvo karaktereigenschappen en waarden de zeer sportieve kant laat zien van Volvo. Net als de C30 Camo die wij voor de SEMA van vorig jaar ontwikkelden, toont de S80 High Performance Concept het allerbeste uit onze lange ervaring als Volvo-specialist, zegt Holger Hedtke.

De SEMA-show (Speciality Equipment Manufacturers Association) in Las Vegas is open van 30 oktober tot 2 november 2007. Het is de grootste autotechnische vakbeurs in de wereld.