Veilig Amsterdam


Minister Vogelaar heft antiracismeplatform op

NPRD logo


* Discriminatie in de woonomgeving

Kijk ook bij


* Meldpunt Discriminatie Amsterdam

21 september 2007

Integratieminister Ella Vogelaar trekt de stekker uit het Nationaal Platform voor overleg en samenwerking tegen Racisme en Discriminatie (NPRD).

Het platform hoorde gisteren tijdens de laatste vergadering van scheidend voorzitter Els Borst-Eilers, dat het ophoudt te bestaan als zelfstandig overlegorgaan. Het NPRD adviseert het kabinet over racisme- en discriminatiebestrijding,

De deelnemers kunnen via de vereniging tegen discriminatie, Art. 1 "hun kennis en netwerken blijven uitwisselen", zegt een woordvoerster van de minister.

Die vereniging is ontstaan uit een fusie tussen de antidiscriminatiebureaus en het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie, die ook deelnamen aan het platform.

Maar de leden van het platform zijn bang dat het adviesorgaan onder Art. 1 wordt "weggedrukt, waardoor het status en invloed verliest". Bovendien moet elk jaar een actieplan tegen racisme en discriminatie op tafel komen waar de NPRD leidend in zou zijn. Wat daarmee gebeurt is onduidelijk.

In dit platform nemen verschillende grote organisaties deel, waaronder de homobelangenorganisatie COC, de Raad van Kerken, de Anne Frankstichting, vakbonden en werkgeversorganisaties, de Commissie Gelijke Behandeling, Stichting Islam en Burgerschap, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, Meldpunt Discriminatie Internet en drie ministeries.

Het NPRD is zes jaar geleden opgericht onder de toenmalige D66-minister Roger van Boxtel. Het ontstond na een conferentie van de Verenigde Naties in het Zuid-Afrikaanse Durban. Daar werd besloten dat elk land een zelfstandig platform moet oprichten dat de regering adviseert over racisme en discriminatie. Het adviesorgaan kost 53.000 euro per jaar voor het voeren van het secretariaat. Â
Bron: Trouw - september 20, 2007