Gemeente Rotterdam

Er komt meer samenhang in de verschillende actiepunten binnen het onderwijsbeleid. Het actieprogramma Meer Leertijd voor kinderen moet hiervoor gaan zorgen. In het debat over het actieprogramma nam de gemeenteraad een motie van Leefbaar Rotterdam en een gezamenlijke motie van GroenLinks, PvdA en het CDA met algemene stemmen aan.

Ga direct naar:

Vragenhalfuur (Duperen van ex-ID'ers, uithangen PACE vredesvlag, Incidenten in het centrum, Heliplatform in De Esch)

Interpellatie over opvang gedetineerden in Superkubus

Tweeminutendebat over de Museumparkgarage

Krediet beschikbaar gesteld voor popvisie

Actieprogramma Meer Leertijd voor kinderen

Integrale aanpak discriminatie

En verder heeft de Raad...

Vragenhalfuur

Duperen van ex-IDers

Namens de PvdA stelde raadslid El Haji vragen over het duperen van 25 ex-In/Doorstromers (IDers) door malafide werkgevers. Hij schetste de situatie van een groep ex-IDers die geen salaris meer krijgen omdat de werkgever spoorloos is verdwenen. Wethouder Schrijer (o.a. Werk) bevestigde het faillissement van de betreffende werkgever maar gaf aan dat niet duidelijk is of er sprake is van malafide praktijken. Voor alle gedupeerden wordt passend werk gezocht via het landelijk reïntegratiebureau. Daarnaast worden maatregelen ingezet om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

PACE-vredesvlag

Mevrouw Verwijs (GroenLinks) stelde het college vragen naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrede op 21 september 2007. Het raadslid pleitte ervoor op deze dag de PACE-vredesvlag, het internationale symbool van de wil tot vrede, uit te steken. Burgemeester Opstelten zegde toe daartoe opdracht te geven. Het college onderschrijft het belang van de dag van de internationale vrede.

Incidenten in het centrum

De heer H.C Van Schaik (Leefbaar Rotterdam) heeft vragen gesteld naar aanleiding van verschillende incidenten in de omgeving van de Lijnbaan en de Karel Doormanstraat in het weekend. Het raadslid maakte zich zorgen over de situatie in en om de Lijnbaan en pleitte voor een lik-op-stuk beleid. Volgens de burgemeester worden de incidenten onderzocht en zijn er personen aangehouden. Hij herkende het dringende signaal niet in de hardheid zoals Leefbaar Rotterdam het schetste. Het college volgt de veiligheid in de stad en scherpt de maatregelen indien nodig aan.

Heliplatfom in De Esch

De heer L.P.M. de Kleijn (SP) stelde vragen over de besluitvorming rond de mogelijke realisering van een heliplatform in de wijk De Esch. Het raadslid vroeg waarom er sinds het aanhouden van de besluitvorming rond het voorbereidingsbesluit Schaardijk, begin 2007, niets meer is vernomen. Wethouder Karakus (o.a. Wonen) gaf een toelichting op de planologische procedure. De deelgemeente Kralingen-Crooswijk is inmiddels gestart met een bouwplanprocedure. Om die procedure af te kunnen ronden is het noodzakelijk dat de raad binnen afzienbare tijd nog een voorbereidingsbesluit neemt.

Interpellatie over opvang gedetineerden in Superkubus

Op initiatief van Leefbaar Rotterdam hield de raad een interpellatie over de opvang van gedetineerden in de Superkubus van de kubuswoningen aan de Overblaak in Rotterdam. Medio juli werd bekend dat stichting Exodus twintig gedetineerden in de laatste fase van hun detentie gaat opvangen in de Superkubus. Het plan leidde tot verzet bij de omwonenden.

Leefbaar Rotterdam verzet zich ook tegen de opvang van de gedetineerden op deze locatie en stelde de rol van de wethouder volksgezondheid en maatschappelijke opvang in deze kwestie ter discussie. Raadslid Van den Anker wilde weten wanneer de wethouder precies op de hoogte was en welke acties ze heeft ondernomen. Met een motie van afkeuring sprak Leefbaar Rotterdam uit dat het handelen van de wethouder op dit dossier verwijtbaar is. Alleen de SP was het hiermee eens. Leefbaar Rotterdam riep het college ook op in overleg met betrokken partijen binnen twee maanden te zorgen voor een alternatief voor de opvang van gedetineerden. De motie kreeg geen steun van de andere raadsfracties.

Wethouder Kriens verweet Leefbaar Rotterdam suggestieve opmerkingen te hebben gemaakt. Ze gaf aan tijdens een werkbezoek op de hoogte te zijn gesteld. Medio mei werd ze formeel geïnformeerd. De wethouder maakte zich zorgen over de informatievoorziening en de afspraken met bewoners over de veiligheid. Ze drong daarop bij Exodus aan op zorgvuldige communicatie. Meerdere raadsfracties hekelden de wijze waarop de wethouder heeft gehandeld en de communicatie met de bewoners. Kritiek was er ook op de keuze voor de locatie van de opvang. Lof was er voor het werk van Exodus.

Tweeminutendebat over de Museumparkgarage

Op verzoek van Leefbaar Rotterdam hield de gemeenteraad een tweeminutendebat over de Museumparkgarage. Op 12 juli stemde een meerderheid van de raad in met het collegevoorstel om de garage af te bouwen. Daarnaast loopt er sinds medio maart 2007 een raadsenquête naar de ontwikkelingen rond de bouw van de Museumparkgarage. Volgens Leefbaar Rotterdam hebben de openbare verhoren in het onderzoek nieuwe inzichten opgeleverd. Met een motie werd het college gevraagd het contract met de aannemer niet te tekenen en de resultaten van de raadsenquête eerst af te wachten. De motie werd verworpen en kreeg alleen steun van Leefbaar Rotterdam, SP, D66 en de ChristenUnie-SGP.

Wethouder Baljeu (o.a. Verkeer) herinnerde de raad aan de toezegging dat het contract wordt getekend onder voorwaarde van aansprakelijkheid van de aannemer. Daarnaast wees ze erop dat het besluit om de garage af te bouwen los staat van de raadsenquête

Krediet beschikbaar gesteld voor popvisie

Voor de Rotterdamse lokale popsector heeft de gemeenteraad 480.000,- beschikbaar gesteld. Het college heeft een visie op de lokale popsector opgesteld met een aantal acties. Rotterdam moet weer op het hoofdpodium van het (inter)nationale popcircuit komen.

Vrijwel alle partijen hadden lof voor de visie, te meer omdat al langer sprake is van knelpunten bij de poppodia. De fracties riepen het college op wel snel met de acties te beginnen.

Verder moet spoedig worden overlegd met alle betrokken partijen, vond ook het CDA.

De SP maakte zich hard voor een urban programmering dat nog dit jaar van start kan gaan. Deze motie haalde het niet ondanks steun van vrijwel de gehele fractie Leefbaar Rotterdam, CDA, SP, D66 en de ChristenUnie-SGP. Leefbaar Rotterdam waarschuwde voor oneerlijke concurrentie tussen poppodia. Een amendement van de fractie om minder budget beschikbaar te stellen haalde het ook niet. Naast de indiener steunde alleen de ChristenUnie-SGP het amendement. De ChristenUnie-SGP vond de beschikbaar gestelde middelen voor de professionalisering van de poppodia te laag.

Acute problemen op korte termijn oplossen

De komende tijd wordt ingezet op de samenwerking tussen verschillende partijen maar ook op de artistieke vernieuwing en de talentontwikkeling/-doorstroming. Verder wordt geïnvesteerd in een (nieuw) grootstedelijk podium. Op de korte termijn moeten de acute knelpunten bij de bestaande podia worden opgelost. Het college stelde mede naar aanleiding van de financiële- en huisvestingsproblemen bij twee grote Rotterdamse poppodia een onderzoek in naar de stand van zaken in de popsector. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur werd om een advies gevraagd.

Actieprogramma Meer Leertijd voor kinderen

Er komt meer samenhang in de verschillende actiepunten binnen het onderwijsbeleid. Het actieprogramma Meer Leertijd voor kinderen moet hiervoor gaan zorgen. Eerder legde het college en schoolbesturen de ambities vast in het gezamenlijke Rotterdams Onderwijs Beleid

Het college geeft met het actieprogramma Meer Leertijd voor kinderen ook invulling aan drie eerder door de raad aangenomen moties. Het gaat om de motie-Erdal/Van Houts waarin het college werd gevraagd met het onderwijsveld te komen tot een verlengde schooldag van minimaal zes uur per week. Met de tweede motie-Van der Hilst/De Waal riep de raad het college op te bewerkstelligen dat alle Rotterdamse vmbo-scholen Brede School worden.

De derde motie-Erdal betrof de voor- en naschoolse opvang.

In het debat over het actieprogramma nam de gemeenteraad een motie van Leefbaar Rotterdam en een gezamenlijke motie van GroenLinks, PvdA en het CDA met algemene stemmen aan. Het college is opgedragen de huiswerkbegeleiding bij het onderwijs onder te brengen. Verder komt er een onderzoek naar het structurele beheer van multifunctionele accommodaties. Volgens Leefbaar Rotterdam moet er een stadsschool worden opgericht met integratieprogrammas. Deze motie kreeg alleen geen steun van de andere partijen.

Integrale aanpak discriminatie

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over het uitvoeringsprogramma Integrale aanpak discriminatie en uitsluiting. Het uitvoeringsprogramma is een uitwerking van de nota stadsburgerschap.

Meten van de doelstellingen

Eén motie kreeg, met uitzondering van twee leden van Leefbaar Rotterdam, steun van alle fracties in de raad. De PvdA en het CDA verzochten het college om binnen drie maanden met cijfermatige doelstellingen te komen. Leefbaar Rotterdam drong erop aan dat uitvoeringsprogrammas voortaan ter goedkeuring aan de raad worden voorgelegd. De motie werd verworpen; alleen de indiener, SP, D66 en ChristenUnie-SGP stemden voor. Leefbaar Rotterdam uitte verder scherpe kritiek op het uitvoeringsprogramma.

Het CDA vond het belangrijk dat de gemeente het goede voorbeeld geeft maar miste in het uitvoeringsprogramma de concreet beoogde prestaties. De doelstellingen worden niet gemeten.

De PvdA had vol verwachting uitgekeken naar het uitvoeringsprogramma maar miste de aanpak van discriminatie van homoseksuelen. Het accent in het programma ligt teveel op racisme, aldus de fractie. De SP drong aan op een toegankelijk aangiftebeleid en stelde dat discriminatie door werkgevers stevig moet worden aangepakt. GroenLinks prees het uitvoeringsprogramma omdat wordt ingezet op meedoen en discriminatie wordt aangepakt.

De VVD somde de voorlichtingsactiviteiten over de aanpak van discriminatie op en vroeg waarom de daders niet worden aangepakt.

Bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt

Het uitvoeringsprogramma is gericht op de bestrijding van alle vormen van discriminatie zoals benoemd in de Wet Gelijke Behandeling. Door gericht in te zetten op zes themas moet discriminatie worden aangepakt. Het gaat om het uitdragen van de boodschap, het inschakelen van partners, de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, het vergroten van de aangiftebereidheid en het zoeken naar de grenzen van repressie. Daarnaast moet de gemeente het goede voorbeeld blijven geven. Er worden 30 actiepunten gepresenteerd waarbij de nadruk o.a. ligt op voorlichting, debat en dialoog, versterking en empowerment van potentieel gediscrimineerden. Om de aangiftebereidheid van discriminatie te bevorderen worden politie en Openbaar Ministerie actief betrokken bij de uitvoering van het programma. Het college trekt voor de aanpak van discriminatie 700.000 uit.

En verder heeft de raad

* het bestemmingsplan Bloemhof vastgesteld;


* zonder steun van de SP motie-Çelik afgedaan. Met de motie riep de raad het college op een onafhankelijk onderzoek te doen naar de sociaal-historische waarde van de Reserverboezem III in Nieuw Crooswijk. Het college stelt dat met het onderzoek de bijzondere historie van het bouwblok op een zorgvuldige wijze is gedocumenteerd. De documentatie zal alleen geen invloed hebben op de voorgenomen sloop van het bouwblok.


* motie-Buijt over het verplicht stellen van de CITO-eindtoets op Rotterdamse basisscholen afgedaan. Het college wil samen met schoolbesturen investeren in de kwaliteit van het onderwijs.


* motie-Peet afgedaan. De motie vroeg om een statiegeldssysteem voor kleine wegwerpflesjes. Het beleid voor verpakkingen van de rijksoverheid is nog volop in beweging. Het college volgt de ontwikkelingen.


* de aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport over de inhuur van externe deskundigheid overgenomen. Een motie van Leefbaar Rotterdam over het reduceren van de kosten door externe deskundigheid in te huren haalde het net niet. Naast de indiener stemden ook het CDA, SP, ChristenUnie-SGP en D66 voor de motie.

Bron: Griffie, 21-09-2007