Kinderen vechten mee in Democratische Republiek Congo 21 september 2007, Noord-Kivu/Democratische Republiek Congo - Sinds november vorig jaar zijn in de Democratische Republiek Congo tussen de 300.000 en 350.000 mensen door geweld ontheemd geraakt. De afgelopen weken zijn nog eens ongeveer 60.000 mensen in de omgeving van Noord-Kivu op de vlucht geslagen. Vooral de kinderen onder de ontheemden zijn kwetsbaar; ze lopen bijvoorbeeld het risico als soldaat gerekruteerd te worden.

Kinderen in het Mugunga-kamp bij Goma in Noord-Kivu. Foto: Unicef DR Congo/2007/Harneis
Kinderen in het Mugunga-kamp bij Goma in Noord-Kivu. Foto: Unicef DR Congo/2007/Harneis

Kinderen worden door milities tegen hun wil meegenomen en gebruikt als soldaat, als drager of - als het om meisjes gaat - als seksslaaf. En natuurlijk kunnen ze gewond raken of om het leven komen als de milities met andere groeperingen de strijd aangaan.

Honderden kinderen gerekruteerd Julien Harneis van Unicef: "We hebben gehoord dat 54 kinderen ten noordoosten van hier zijn gerekruteerd. In het westen schijnen alle jongens boven de vijftien jaar in legertjes te zijn ingelijfd." De afgelopen weken zijn honderden kinderen door milities gerekruteerd, waardoor het totale aantal kindsoldaten ruim duizend bedraagt.

Meer dan 8.000 kinderen zijn juist weer door milities vrijgelaten. In de meeste gevallen gaan deze voormalige kindsoldaten terug naar huis, maar voor veel kinderen gaat de nachtmerrie gewoon door. Velen keren terug naar de milities, of sluiten zich aan bij bandieten. "Ze zijn vervreemd geraakt van hun gemeenschap en zijn nooit naar school geweest. Hen ontbreekt hen aan de vaardigheden om een gewoon burgerbestaan op te bouwen," zegt Harneis.

Een prik tegen mazelen, een van de grootste veroorzakers van sterfgevallen bij kinderen in nood. Foto: Unicef DR Congo/2007/Harneis
Een prik tegen mazelen, een van de grootste veroorzakers van sterfgevallen bij kinderen in nood. Foto: Unicef DR Congo/2007/Harneis

Moeizame hulpverlening

Unicef steunt een reĂŻntegratieprogramma voor 5.500 voormalige kindsoldaten, die al naar hun gemeenschappen zijn teruggekeerd. Helaas is het door de huidige gevechten in veel delen van Noord-Kivu te onveilig om het programma uit te kunnen voeren. Ook is het onmogelijk na te gaan hoeveel voormalige kindsoldaten opnieuw door milities worden ingelijfd. Volgens Julien Harneis van Unicef moet het om honderden kinderen gaan.

Unicef en haar partners verhogen hun inspanningen om te zorgen voor vaccinaties, voedingssupplementen, schoon water, sanitaire voorzieningen en onderdak voor de mensen die voor het geweld op de vlucht zijn geslagen en nu in opvangkampen verblijven. Maar ook hier geldt dat de hulpverlening door het geweld wordt belemmerd.

"Vrede en veiligheid, daar draait het in Noord-Kivu om," zegt Harneis. "Zolang er gewapende groeperingen actief zijn, lopen kinderen het risico gerekruteerd te worden. Ook liggen door de slechte omstandigheden ziekte-uitbraken op de loer. Er moet een diplomatieke en vredelievende oplossing komen om aan deze ellende een eind te maken."