Gemeente Hoogeveen


* 21.09.2007 Commissievergaderingen Model Europees Parlement in Raadhuis

* 20.09.2007 Unieke brandweerscholendag in Hoogeveen 21 september 2007

Afzender: college van B&W

Commissievergaderingen Model Europees Parlement in Raadhuis

Het Raadhuis van de gemeente Hoogeveen wordt maandag 24 en dinsdag 25 september bevolkt door jonge parlementariƫrs. Leerlingen van het voortgezet onderwijs uit het hele land oefenen de hele week hun debatkunsten met het Model Europees Parlement, een parlementair rollenspel. Ook het Hoogeveense Roelof van Echtencollege heeft een afvaardiging in het parlement.

In het Model Europees Parlement wordt de besluitvorming in een echt parlement zoveel mogelijk nagespeeld. De deelnemers, allen scholieren van het VWO, zijn verdeeld over een aantal commissies. Elke commissie behandelt een actueel maatschappelijk probleem. Voor dat probleem zoeken ze op beleidsniveau oplossingen. Centrale vraag daarbij is steeds: wat kan de europese overheid (de Europese Commissie of het Europese Parlement) aan het probleem doen. De gekozen oplossing wordt verwoord in een resolutie, die wat vormgeving betreft aan een aantal strakke voorwaarden moet voldoen. In de commissiekamers 1 en 2 van het Raadhuis komen de commissies voor Interne Markt en Consumentenbescherming en Landbouw en Plattelandsontwikkeling bijeen om hun standpunten te bepalen. Vanaf woensdag verzamelen alle commissies zich in Den Haag voor de algemene vergadering.

Het Model Europees Parlement geeft de deelnemers inzicht in de manier waarop besluitvorming in een echt parlement tot stand komt: welke procedures er doorlopen worden, welke spelregels gehanteerd worden bij debatten, welke mogelijkheden en hindernissen er zijn om anderen voor je standpunten te winnen. Dit vergt nieuwsgierigheid bij het uitzoeken naar informatie, creativiteit bij de opstelling van een resolutie, samenwerken met nieuwe mensen en vooral doorzettingsvermogen en de wil tot presteren.

De deelnemende leerlingen zijn allen uit de voorrondes naar voren gekomen, omdat ze opvallen vanwege hun vaardigheden. Deze groep wordt door menig politicus het neusje van de zalm genoemd. De afgelopen jaren werd het Roelof van Echtencollege met een redelijk aantal leerlingen vertegenwoordigd in Den Haag. Vorig jaar mocht zelfs een leerling een week in internationaal gezelschap debatteren in Estland.
---

20 september 2007