Gemeente Schiedam


September

Schiedam betrekt bewoners opnieuw bij voorbereiding jaarwisseling

21 september 2007

Burgemeester Verver van de gemeente Schiedam en districtschef Michel Baeten van de politie Rotterdam-Rijnmond zien de komende jaarwisseling in Schiedam met vertrouwen tegemoet. De wijze waarop de bewoners van de stad tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn betrokken bij de traditionele kerstboomverbrandingen is zo goed bevallen, dat dit jaar voor eenzelfde aanpak wordt gekozen.

Een deze week verschenen onderzoeksrapport van de Politie Academie bevestigt nog eens, dat een goede communicatie met de bevolking onmisbaar is voor een goed verloop van Oudejaarsnacht. De academie onderzocht diverse steden, waar zich in het verleden problemen rond de jaarwisseling voordeden, waaronder Schiedam. In deze stad braken in de aanloop naar de jaarwisseling van 2005-2006 ongeregeldheden uit, nadat de gemeente het verbranden van kerstbomen slechts mondjesmaat toestond.

Vorig jaar koos de gemeente voor een andere aanpak: sommige bewoners kregen een vergunning om kerstbomen te verbranden. Zij kregen de taak toe te zien op een ordelijk verloop van het verzamelen en verbranden van de bomen. De afspraak werd gemaakt, dat deze bewoners de steun zouden krijgen van de politie, mochten zich problemen voordoen. En dat hielp, zegt burgemeester Verver. In plaats van de boel te verbieden, traden wij in overleg met de bewoners. De bewoners die toezicht hielden, nam ik zeer serieus. Zij kregen officieel een vergunning, die ik persoonlijk uitreikte. Die manier van werken werd in de stad positief ontvangen. Mensen bleken serieus om te gaan met hun verantwoordelijkheden en zich in te zetten om er een leuk feest van te maken. Ook dit jaar wordt voor de wijken Noord, Zuid, Oost en West elk één stookontheffing verleend. Aanvragen hiervoor kunnen vanaf nu tot eind oktober worden ingediend bij de gemeente Schiedam.

Deze aanpak wordt nu ook geadviseerd in het rapport van de Politie Academie: onderken de traditie van massale kerstboomverbranding in Schiedam, kijk zorgvuldig naar communicatie tussen partijen, zorg voor goede samenwerking tussen betrokken partijen en benut het vermogen tot zelfcontrole van burgers. Neem hen serieus, praat met de mensen.