Provincie Limburg

Persberichten

Resultaten huisvesting statushouders blijven achter De Provincie rapporteert halfjaarlijks aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie over haar provinciale toezichtstaak op gemeenten bij de huisvesting van statushouders. In het eerste halfjaar van 2007 hebben de Limburgse gemeenten, ondanks de extra inspanningen en het verscherpte toezicht van de Provincie, in totaal slechts 173 van de 427 statushouders gehuisvest. Gedeputeerde Odile Wolfs: De Provincie blijft de gemeenten aansporen om aan hun taak te voldoen. Er zijn de afgelopen maanden al afspraken gemaakt over betere regionale samenwerking en afstemming met elkaar. Zo kunnen gemeenten sinds kort via de website van COA, woningen regionaal aanbieden aan statushouders. Daarmee wordt vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.

De totale taakstelling voor deze periode was 427 personen, bestaande uit 212 personen uit de taakstelling van het éérste halfjaar 2007 en 215 personen achterstand uit de voorafgaande periode. De nieuwe taakstelling voor de Provincie voor de tweede helft van 2007 is 162 statushouders. De achterstand per 30 juni jl. daarbij opgeteld geeft een totaal aantal van 454 statushouders dat vóór 1 januari 2008 door de Limburgse gemeenten gehuisvest moet worden. Daarnaast dienen nog 345 personen die onder de regeling generaal pardon vallen eveneens in deze periode gehuisvest te worden. Dat vraagt wederom een forse inspanning van gemeenten, woningcorporaties, welzijninstellingen en Provincie. Gedeputeerde Odile Wolfs: Samen staan wij nu voor de taak om de huisvestingsinspanningen fors te vergroten en samen in goed overleg aan deze complementaire (wettelijke) verantwoordelijkheid invulling te geven.

Zeven gemeenten hebben de taakstelling volledig gerealiseerd, sommige van deze gemeenten lopen zelfs voor op de taakstelling te weten: EchtSusteren, Horst aan de Maas, Kerkrade, Maastricht, Simpelveld, Vaals en Venray. Dat betekent dat er 32 gemeenten niet aan de taakstelling hebben voldaan. Bij 14 van deze gemeenten is de achterstand op 1 augustus 2007 ten opzichte van 1 januari 2007 verder opgelopen: Arcen en Velden, Bergen, Eijsden, Gennep, Gulpen-Wittem, Kessel, Landgraaf, Meerlo-Wanssum, Meijel, Onderbanken, Roerdalen, Roermond, Sevenum en Venlo. 18 Gemeenten zijn er in geslaagd om hun achterstand in de eerste helft van 2007 te verkleinen, dan wel weg te werken.

21-9-2007 11:06