Bombardier en Siemens ontvangen order NS voor 399 miljoen euro

21/09/2007 12:00



Siemens Nederland NV



BOMBARDIER TRANSPORTATION EN CONSORTIUM PARTNER SIEMENS ONTVANGEN EEN ORDER VAN 399 MILJOEN EURO VAN DE NEDERLANDSE SPOORWEGEN VOOR EXTRA SPRINTER TREINEN

HOEWEL DE EERSTE SPRINTER TREINEN NOG IN TESTFASE ZIJN, VERSNELT NS HAAR ORDERS EN LEVERINGSTERMIJNEN

Berlijn, 21 september 2007 - Bombardier Transportation, leider in het Sprinter consortium met Siemens, heeft vandaag aangekondigd dat NS het consortium een contract heeft toegekend om 32 vierdelige en 32 zesdelige elektrische motorstellen (EMUs) te leveren. Het totale contract heeft een waarde van ongeveer 399 miljoen euro (557 miljoen USD). Bombardier's aandeel in het project bedraagt ongeveer 162 miljoen euro (226 million USD), terwijl Siemens' aandeel een waarde heeft van ongeveer 237 miljoen euro (331 miljoen USD).

Deze order heeft betrekking tot de eerste twee opties van het initiële contract uit 2005, waarin vijf opties voorzien waren. De order omvat bovendien de levering van een serie strategische reserveonderdelen. Aangezien de productiecadans verhoogd is, zal deze extra order in 13 maanden tijd worden geleverd, in plaats van in 32 maanden, namelijk tussen oktober 2009 en november 2010.

Bombardier's productievestigingen in Aken en Hennigsdorf (Duitsland) zullen de treinen produceren. Siemens voert het grootste gedeelte van haar productie uit in haar vestiging te Krefeld-Uerdingen, Duitsland. Stephane Rambaud-Measson, President, Mainline & Metros, Bombardier Transportation, verklaarde: 'Daar we volop werken aan de levering van de oorspronkelijke bestelling, zijn wij blij dat NS reeds blijk geeft van haar vertrouwen in het algehele succes van het Sprinter contract door de lichting van deze opties. Aangezien een vroegtijdige levering van het hoogste belang is voor NS, zullen we productiefaciliteiten opzetten die het ons mogelijk maken onze leveringstermijnen aanzienlijk in te korten. Dankzij de samengebundelde krachten van Bombardier en Siemens, zullen wij in staat zijn deze vervroegde leveringsdeadlines na te komen. Deze treinen voldoen op alle gebied aan de hoge eisen van NS : ontwerp, veiligheid, comfort voor de passagiers en energiebesparing. Martin van Pernis, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland: 'Het verkrijgen van de basisopdracht van NS voor de levering van 35 sprinter treinen in 2005 gaf aan dat NS vertrouwen heeft in het concept van ons Bombardier/Siemens Consortium voor dit vervoerssegment. Met de vervolgopdracht van nog eens 64 Sprinters wordt dit nog eens versterkt. De extra capaciteit die dit materieel met zich meebrengt geeft NS de kans om het groeiend aantal reizigers een plek te kunnen bieden.'

Aad Veenman, President, NS, zei: 'Het treinreizigersvervoer in Nederland groeit als kool, aangezien veel weggebruikers nu kiezen voor treinvervoer. Zij zien NS als een betrouwbaar alternatief om hun bestemming te bereiken. Met de aankoop van deze nieuwe Sprinters zijn wij in staat om aan de groeiende vraag van onze passagiers te voldoen. Ik ben verheugd dat deze treinen binnen zulke korte tijd kunnen worden geleverd.'

De voertuigen zullen de stoptreindienst uitbreiden in de Randstad en geleidelijk aan NS' ouder rollend materieel vervangen. De nieuwe treinen zijn gebaseerd op een beproefd Bombardier-Siemens stoptrein ontwerp, dat aangepast werd aan de specifieke vereisten van NS en het Nederlandse spoorwegsysteem. De treinen hebben een maximum snelheid van 160 km/u en beantwoorden aan de verwachtingen van de passagiers op het gebied van aantrekkelijkheid van ontwerp, rijcomfort, informatiesysteem voor de passagiers, camerabeveiliging en een verbetering van het algemene doorzicht dankzij de grote ramen. De verhoogde toegankelijkheid van de treinen versnelt het in- en uitstappen, verhoogt de veiligheid en verbetert de gebruiksvriendelijkheid voor passagiers met beperkte mobiliteit.

Noot aan de redacteurs:
Hieronder vindt u nuttige achtergrondinformatie met betrekking tot de markt en de bedrijven, en de gegevens van contactpersonen.

Een foto is beschikbaar op : http://www.transportation.bombardier.com/photography.jsp

Achtergrondinformatie

Over Bombardier Transportation
Bombardier Transportation heeft haar internationale hoofdzetel in Berlijn in Duitsland, met vestigingen in meer dan 60 landen. Ze heeft wereldwijd een gevestigde basis van meer dan 100.000 voertuigen. Het bedrijf beschikt over het meest uitgebreide productassortiment en wordt erkend als de leider binnen de internationale spoorwegsector.

Over Bombardier
Als wereldleider op het gebied van innoverende transportoplossingen gaande van regionale en zakenvliegtuigen tot transportmaterieel, -systemen en -services op spoor, is Bombardier Inc. een internationale onderneming met hoofdzetel in Canada. Haar jaaromzet voor het op 31 januari 2007 afgesloten boekjaar bedraagt 14,8 miljard Amerikaanse dollar en haar aandelen worden verhandeld op de beurs van Toronto (BBD). Nieuws en informatie staan ter beschikking op www.bombardier.com.

Over Siemens
Siemens (hoofdkantoor in Berlijn en München) is één van de grootste ondernemingen ter wereld op het gebied van elektrotechniek en elektronica en neemt op alle terreinen waarop zij actief is een leidende marktpositie in. De onderneming heeft circa 475.000 werknemers in dienst voor het ontwikkelen en vervaardigen van producten, het ontwerpen en installeren van complexe systemen en projecten en het aanpassen van haar uitgebreide dienstenaanbod aan individuele behoeften. Siemens stelt innovatieve technologieën en uitgebreide knowhow ter beschikking aan haar klanten in meer dan 190 landen. De onderneming werd 160 jaar geleden opgericht en richt zich voornamelijk op de gebieden Automation and Control, Power, Transportation, Medical, Information and Communications en Lighting. In het boekjaar 2006 (ultimo 30 september) behaalde Siemens een omzet uit operationele activiteiten van 87,325 miljard euro en een winst na belasting van 3,033 miljard euro. Meer informatie over Siemens vindt u op internet onder: www.siemens.com. Over NS
NS is de grooste publieke transporteur van Nederland. Haar treinen stellen Nederlanders in staat het hele land door te reizen. Elke dag bereiken meer dan 1,1 miljoen reizigers hun bestemming zonder files en parkeerproblemen. Treinen staan erom bekend milieuvriendelijk te zijn en relatief goedkoop. Bovendien biedt NS haar passagiers een groot aantal faciliteiten en services in 375 stations.