Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA blijft pleiten voor volwaardig statuut voor HIBO, ASO en GSO (21/09/07)

Vandaag pakt Artsenkrant uit met het bericht dat amper 20% van de huisartsen-in-beroepsopleiding (HIBO) tevreden is met hun huidige statuut. 70% van hen acht dit voor verbetering vatbaar. Ook N-VA blijft ijveren voor een volwaardig statuut, niet alleen voor HIBO, maar ook voor apothekers-specialisten-in-opleiding (ASO) en geneesheer-specialisten-in-opleiding (GSO).

Huisartsengeneeskunde is een typisch Vlaamse bevoegdheid. De herwaardering van deze vorm van geneeskunde dient te gebeuren lang voor de student zijn keuze van specialisatie maakt. Voor N-VA is huisartsgeneeskunde immers ook een specialisatie. Om dit te bereiken is een gelijkschakeling én opwaardering van het statuut van HIBO, ASO en GSO dringend nodig. N-VA blijft daarom, net als in het verleden, strijden voor een volwaardig statuut voor HIBO, GSO en ASO, inclusief pensioenrechten en recht op werkloosheidsuitkering.

In één beweging dient men ook de studies geneeskunde terug te brengen op 6 jaar, net als in de rest van Europa. Door deze maatregel duren de huisartsenstudies drie jaar in plaats van twee. Een zwangerschap zou in dit geval geen obstakel meer mogen zijn. Analoog aan de GSO heeft de HIBO dan ook recht op één zwangerschap zonder dat dit een impact heeft op de opleiding. Studies en een gezin zijn nu haast niet combineerbaar. Ook dit moet een stap zijn in de richting van de gelijkschakeling van de verschillende statuten.

Auteur:
Senator
dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be