Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 21 september 2007 - Europa slaat handen ineen voor duurzame kernenergie

Nucleaire expertise Petten voor nieuwe Europese kernergievisie

Petten, 21 september 2007 Vanmorgen is in Brussel het Sustainable Nuclear Energy Technology Platform opgericht voor verduurzaming van de kernenergie in de Europese energiemix. Dit platform waarin NRG directeur André Versteegh namens Nederland zitting heeft presenteert vandaag haar visie op de ontwikkeling van kernenergie in de toekomst en het onderzoek dat nodig is om te komen tot verduurzaming van de nucleaire technologie. Het visierapport werd aangeboden aan de Eurocommissarissen voor Energie Andris Piebalgs en Wetenschap en Onderzoek - Janez Potoènik.

Op dit moment is kernenergie de grootste energieproducent in Europa met ruim 33% van de elektriciteitsproductie. Er zijn 135 kerncentrales in bedrijf in de 27 Europese lidstaten. Om de klimaatdoelstellingen en CO2- reductie in Europa in 2020 en latere jaren te kunnen halen, zal het aandeel kernenergie in de Europese energiemix de komende decennia minimaal gelijk moeten blijven. Dit betekent dat alleen al de komende twintig jaar zestig tot zeventig nieuwe kerncentrales van de derde generatie in Europa gebouwd moeten worden. Deze generatie centrales produceert minder en minder langlevend afval en gebruikt circa 20% minder uranium. Vanaf 2020 zal de 4^e generatie duurzame reactor, gebaseerd op snelle neutronen en een gesloten splijtstofcyclus, beschikbaar komen. Deze reactoren produceren een minimale hoeveelheid afval en gebruiken 60 maal minder uranium.

In het vandaag opgerichte Europese platform slaan nucleaire onderzoeksinstellingen, elektriciteitsproducenten en industrie de handen ineen om deze duurzame bijdrage van kernenergie in Europa te realiseren. In roadmaps voor de korte, middellange en lange termijn geven zij aan welke ontwikkelingen nodig zijn op het gebied van veiligheidsverbetering, radioactief afval en nieuwe reactortechnologie. Daarbij zijn vernieuwing van de nucleaire (onderzoeks)infrastructuur, het vergroten van de maatschappelijke acceptatie en het harmoniseren van trainingen en opleidingen in Europa cruciale aspecten.

Aan deze breed gedragen Europese kernenergievisie levert Petten een belangrijke bijdrage met haar nucleaire expertise. De Hoge Flux Reactor en in de toekomst de beoogde opvolger Pallas - en omliggende onderzoekslaboratoria spelen een onmisbare rol bij het onderzoek naar verduurzaming van kernenergie. Vooral op het gebied van vermindering van de levensduur van kernafval en ontwikkeling van innovatieve splijtstoffen en materialen levert Petten een bijdrage van grote internationale betekenis.


*** (einde persbericht) ***

Aanvullende informatie

Met Europese Technologie Platforms wordt een nieuwe aanpak van onderzoek op Europees niveau mogelijk. Zon platform brengt alle betrokkenen in een bepaalde technologische sector bijeen met het doel een visie te ontwikkelen op de gewenste ontwikkeling van die sector in de toekomst en het onderzoek dat daarvoor nodig is in kaart te brengen.

Nuclear Research & consultancy Group (NRG) ontwikkelt en levert duurzame nucleaire technologie voor energie, milieu en gezondheid. Zie voor meer info: www.nrg.eu