Gemeente Oldenzaal


Wervingscampagne levert zestien nieuwe vrijwilligers op

gepubliceerd op : 20-9-2007

Zestien van de veertig sollicitanten die gesolliciteerd hebben naar de functie van brandweervrijwilliger naar aanleiding van de wervingscampagne in juli, zijn aangenomen. Dat heeft de brandweer Noordoost-Twente vandaag laten weten.

De korpsen in Noordoost-Twente zijn blij met het resultaat, maar starten in januari 2008 met een nieuwe campagne om nog meer vrijwilligers te trekken. Geprobeerd wordt de komende jaren nog 25 á 35 nieuwe vrijwilligers voor de brandweerposten in De Lutte, Denekamp, Losser, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen en Weerselo te werven om de dienstverlening op het gewenste niveau te kunnen houden.

De zestien nieuwe vrijwilligers beginnen dit najaar met de cursus `brandwacht'. Verwacht wordt dat zij voor het begin van de zomer de cursus hebben afgerond. De vrijwilligers zijn dan alleen inzetbaar bij brand. In september 2008 wordt begonnen met een tweede cursus, waarbij de nadruk komt te liggen op hulpverlening en ongevallen met gevaarlijke stoffen. Daarna zijn de vrijwilligers voor alles inzetbaar.

Wervingscampagne
Afgelopen zomer ging de wervingscampagne `Als iedereen denkt dat de buurman wel komt blussen ...' van start. De korpsen in Noordoost-Twente willen met deze campagne het dreigende tekort aan vrijwilligers een halt toe roepen. Vrijwilligers zijn onontbeerlijk bij de brandweer. Het overgrote deel bestaat niet uit beroepskrachten, maar juist uit vrijwilligers. Zij kunnen na de cursus en dankzij het meedoen aan vele oefeningen exact dezelfde taken verrichten als de beroepskrachten. Ze draaien volledig mee in de ploeg. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een vrijwilliger de rol van bevelvoerder vervult bij calamiteiten. Vrijwilligers krijgen ook alle gemaakte oefen- en actie-uren uitbetaald.

Wie komt in aanmerking?
Iedereen, man en vrouw, tussen 18 en 45 jaar, die woont of werkt in De Lutte, Denekamp, Losser, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen of Weerselo. Vrijwilligers dienen verder minimaal een LBO-opleiding te hebben. Na een test op conditie en stressbestendigheid gaan de `nieuwe' vrijwilligers één avond per week besteden aan opleiding en daarnaast ook één avond in de week aan interne training in het eigen korps. Ook vrouwen zijn van harte welkom. De dagelijkse praktijk laat zien dat vrouwelijke vrijwilligers soepel meedraaien in teams in Noordoost-Twente.

De brandweerkorpsen in Noordoost-Twente zijn tevreden over het resultaat van de wervingscampagne. Desondanks wordt nog naarstig gezocht naar nieuwe vrijwilligers. Iedereen die hierin geïnteresseerd is wordt verzocht contact op te nemen met de brandweer in Losser, Tubbergen, Dinkelland of Oldenzaal. In januari 2008 wordt gestart met een nieuwe vrijwilligerscampagne om het beoogde doel van veertig á vijftig vrijwilligers voor de komende jaren te halen.