Gemeente Oldenzaal


Concept wijkvisie De Thij door college vastgesteld

gepubliceerd op : 20-9-2007

De gemeente Oldenzaal en woonmaatschappij WBO hebben, in navolging van de wijk Zuid-Berghuizen, nu ook een wijkvisie opgesteld voor De Thij. De aanleiding voor deze visie, getiteld `Keer het T(h)ij', waren signalen die erop wezen dat de leefbaarheid in de wijk dreigt af te glijden. Wethouder Rorink vindt dit op zich begrijpelijk omdat de wijk ruim 35 jaar oud is.

"De kansen voor ontwikkeling worden onvoldoende worden benut", is de wethouder van mening. Daarnaast leeft volgens hem de vraag of de diverse initiatieven in de wijk wel goed op elkaar zijn afgestemd. "Het doel van de wijkvisie is om de leefbaarheid in de wijk op de middellange termijn te waarborgen en de huidige negatieve dynamiek om te zetten in een positieve".

Knelpunten en aanpak
De knelpunten worden in De Thij op verschillende fronten gesignaleerd. Zo lijkt de betrokkenheid van de bewoners af te nemen en sluiten vraag en aanbod voor wat betreft wonen en voorzieningen niet goed op elkaar aan. De fysieke aantrekkelijkheid van de wijk gaat op enkele plekken achteruit en voor samenwerking tussen organisaties ontbreekt een sterke wijkregie. Daarom biedt de wijkvisie een plan van aanpak dat is onderverdeeld in vier thema's. `Samen leven: kansen voor ontmoeting en ontplooiing' richt zich op het vergroten van de betrokkenheid door meer kansen te bieden voor ontmoeting en ontplooiing voor alle wijkbewoners in het algemeen en kwetsbare doelgroepen in het bijzonder. Bij het thema `Wonen en voorzieningen: balans in vraag en aanbod' gaat het om een goed aanbod van woningen en voorzieningen dat voldoet aan de behoefte van huidige en toekomstige bewoners. Het derde thema, `Wijkopzet: investeren in aantrekkelijkheid' staat in het teken van investeren in de fysieke aantrekkelijkheid van de woonomgeving en bebouwing. `Wijkregie: aanjagen en samenwerken' richt zich op een betere wijkregie en een hechtere samenwerking tussen organisaties en wijkbewoners.

De wijkvisie omvat concrete maatregelen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de beoogde herstructurering van het wijkcentrum, de inhoud van het welzijnswerk binnen de Thij, de toekomstige invulling rondom Thijcollege en de Linde, een verkenning van de mogelijkheden van een brede school, of de herinrichting van de zone langs de Johanna van Burenlaan met daaraan de Zonnestraal en de Thijgaard.

Inspraak
Het college heeft de wijkvisie De Thij als concept vastgesteld. In oktober wordt aan de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het ter inzage leggen van de wijkvisie voor de inspraak. Mocht de raad hiermee akkoord gaan, dan wordt er een informatiebijeenkomst gehouden op 30 oktober. Bewoners en organisaties worden hiervoor uitgenodigd om hun mening over de visie en de toekomstige ontwikkeling van de wijk te geven. Na verwerking van de reacties zal de visie ter vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden en kan de uitvoering door alle betrokken partijen worden opgepakt. Op dinsdag 25 september wordt de concept wijkvisie aangeboden aan de wijkraad De Thij, om 19.30 uur in het Noaberhoes. De wethouders Rob Welten en Frits Rorink zijn hierbij aanwezig.