Gemeente Valkenswaard

Collegeprogramma leidend bij sluitende begroting

Collegeprogramma leidend bij sluitende begroting

Het college van Valkenswaard heeft aan de gemeenteraad de begroting 2008 en de daarbij behorende meerjarenramingen t/m 2011 overgelegd. De basis voor de totstandkoming van de begroting 2008 vormt de Jaarrekening 2006, de Kadernota zoals die op 7 juni 2007 door de raad is besproken en vooral het Collegeprogramma voor de periode 2006 - 2010.

De begroting 2008 is sluitend en het collegeprogramma is op een herkenbare wijze in deze begroting verwerkt. Een algehele bezuinigingsoperatie is niet nodig gebleken. Naast de beleids(programma)begroting heeft het college ook een Begroting In Eén Oogopslag (BIEO) gemaakt, waarin het dikke boekwerk - dat een begroting nu eenmaal is-, beknopt is samengevat.

Algemene uitkering uit het Gemeentefonds
Het Rijk beheert het Gemeentefonds. De gemeenten krijgen hieruit een algemene uitkering op basis van een ingewikkelde berekening. Zo krijgt de gemeente Valkenswaard 40% van haar inkomsten uit dit Gemeentefonds. De mate waarin een gemeente nieuw beleid kan ontwikkelen, hangt dus niet alleen af van de plaatselijke heffingen (die nog geen 25% van de inkomsten uitmaken), maar ook van deze algemene uitkering. Het Rijk schetst een rooskleurig beeld en het Gemeentefonds laat in deze kabinetsperiode een positieve ontwikkeling zien.

Het Rijk heeft een bestuursakkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gesloten, waarbij het o.a. de bedoeling is om de gemeentelijke autonomie te versterken en taken over te hevelen van Rijk naar gemeente. Dit is vanaf 1990 o.a. gebeurd met het leerlingenvervoer, de gehandicaptenregelingen, de onderwijshuisvesting, de podiumkunsten en recent nog de Wet maatschappelijk ondersteuning, waarin de huishoudelijke hulp is opgenomen. Het Rijk koppelde deze overdracht nogal eens aan een bezuinigingsopdracht. Er ging dan minder geld naar de gemeenten, dan dat het Rijk daarvoor uitgaf. Dat heeft de gemeenten voor de nodige problemen geplaatst. Met dit nieuwe bestuursakkoord wordt dat voorkomen.

Collegeprogramma
Het Collegeprogramma vloeit voort uit het coalitieprogramma dat is opgesteld bij het aantreden van de huidige coalitie na de verkiezingen van 7 maart 2006. Dit Collegeprogramma komt volledig en herkenbaar terug in de Programmabegroting 2008 die nu aan de raad is aangeboden. De portefeuilles van alle collegeleden komen daarbij aan bod. Te denken valt daarbij aan:

* vermindering en stroomlijning van gemeentelijke regelgeving
* intergemeentelijke samenwerking

* reductie vrachtverkeer in het centrum

* de ontwikkeling van de locatie van de huidige LTS
* uitvoering van een gedifferentieerd woningbouwprogramma
* lokaal onderwijsachterstandenbeleid met daarbij de brede schoolgedachte

* uitwerking beleid deelterreinen Wet maatschappelijke ondersteuning
* verbreding van wijkgerichte activiteiten
* energiebesparing gemeentelijke gebouwen.

Investeringen en activiteiten
Aan de raad wordt voorgesteld o.a. de volgende onderwerpen op te nemen in het investerings- en activiteitenprogramma voor 2008:
* verhoging opleidingsbudget voor de brandweer
* reconstructie Europalaan

* wegwijzerplan voor industriegebied, toerisme, recreatie, parkeerplaatsen centrum

* onderzoek parkeerdruk

* parkeren Borkel en Schaft

* impuls voor Buurt - Onderwijs - Sport

* multifunctionele(sport)hal

* nieuwe rollerhal

* uitvoering integraal gehandicaptenbeleid
* onderzoeken ontwikkeling omgeving Eurocircuit.

Tarieven
Het college stelt voor om het tarief van de onroerende zaakbelastingen voor woningeigenaren met 2% te laten stijgen. Dit komt overeen met het inflatiepercentage. Het tarief voor niet-woningen blijft gelijk. De tarieven voor de afvalstoffenheffing en het rioolrecht zullen niet worden gewijzigd.

Begrotingsbehandeling
De begrotingsbehandeling door de gemeenteraad zal plaatsvinden op 31 oktober 2007 om 14.00 met algemene beschouwingen door de raadsfracties en stemming over de ingediende moties (verzoeken) en amendementen (wijzigingen).

De begroting 2007 ligt vanaf 21 september 2007 voor belangstellenden ter inzage in de Informatiehoek in de hal van het gemeentehuis en bij de openbare bibliotheek aan De Hofnar 12. Nadat de begroting is vastgesteld, zal deze ook te vinden zijn op deze website.