Gemeente Helden

Een nieuw bestemmingsplan Buitengebied voor de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel

In de vier landelijke gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel, gelegen in de subregio Peel en Maas, is een traject in gang gezet om intensiever met elkaar samen te werken. Reden hiervan is om de aanwezige kansen binnen de regio te kunnen benutten en goed te kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Door deze samenwerking kan bovendien aan de dienstverlening voor de burgers een belangrijke kwaliteitsimpuls worden gegeven.
De vier gemeenten hebben besloten om ook op het gebied van de ruimtelijke ordening intensiever te gaan samenwerken. Omdat Helden, Kessel, Maasbree en Meijel een nieuw bestemmingsplan Buitengebied nodig hebben, ligt het voor de hand om gezamenlijk één bestemmingsplan op te stellen voor de regio.

Op deze wijze wordt bereikt dat het beleid voor het buitengebied van de vier gemeenten inhoudelijk volledig op elkaar is afgestemd. Ook in het kader van de handhaving is het belangrijk dat de gemeenten beschikken over een eenduidig bestemmingsplan, omdat voor dit aspect eveneens wordt gestreefd naar intensievere samenwerking. Door de vier gemeenten is daarom besloten gezamenlijk één bestemmingsplan Buitengebied Peel en Maas op te stellen.

Doel van de samenwerking

Doel van de samenwerking is het vaststellen van één, gezamenlijk vastgesteld, nieuw bestemmingsplan Buitengebied Peel en Maas.

Het opstellen van een bestemmingsplan vraagt samenwerking en het creëren van draagvlak van alle betrokken partijen. Dit moet met respect te gebeuren voor de individuele belangen van de huidige bewoners en de ondernemers en de gezamenlijke doelstellingen van de vier gemeenten.

Draagvlak bij en deelname van de bewoners, de ondernemers, de bestuurders en de verschillende belangengroepen aan het proces van het opstellen van een bestemmingsplan voor het buitengebied is voor de vier gemeenten uitermate belangrijk.

Visievorming

Het traject voor het nieuwe bestemmingsplan is opgedeeld in twee fases:


1. het opstellen van een beleidsvisie voor het buitengebied.

Deze Visie Landelijk Gebied Peel en Maas moet eind van dit jaar gereed zijn en wordt vastgesteld door de gemeenteraden. Het is een notitie waarin een samenhangende visie is opgenomen op diverse beleidsthemas die spelen in het buitengebied zoals landschap, agrarische bedrijvigheid, natuur en milieu, recreatie en water. Deze visie vormt de basis voor het op te stellen bestemmingsplan.


2. Het opstellen van het juridische bestemmingsplan Buitengebied Peel en Maas

In deze stap worden de gemaakte beleidskeuzes vertaald in een juridische regeling voor de vier gemeenten: de toelichting, de voorschriften en de plankaarten van het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Peel en Maas. Dit bestemmingsplan zal de daarvoor voorgeschreven wettelijke procedures gaan doorlopen. Vaststelling van dit bestemmingsplan wordt verwacht in de tweede helft van 2008.

De projectstructuur

Door de vier gemeenten is gekozen voor een projectstructuur waarin zoveel mogelijk belangengroepen zijn vertegenwoordigd. De gemeenten werken samen in een werkgroep (de ambtenaren en het ondersteunende adviesbureau), een stuurgroep (de verantwoordelijke wethouders) en een raadgroep (een afvaardiging van de raadsleden).

De belangengroepen zijn verenigd in een Klankbordgroep. Hierin hebben zitting vertegenwoordigers van de agrariërs, de ondernemers, waaronder de recreatieve sector, de natuurorganisaties, de heemkundevereniging en vertegenwoordigers van het Waterschap Peel en Maasvallei en Rijkswaterstaat.

Ook de niet georganiseerde inwoners van het buitengebied worden zoveel mogelijk betrokken bij en kunnen meepraten over het bestemmingsplan Peel en Maas. Hierbij wordt gedacht aan het verspreiden van nieuwsbrieven, het opzetten van een website, algemene inspraakavonden etc. Op dit moment wordt hiervoor een communicatieplan opgesteld.

Stand van zaken

Inmiddels is de voorbereiding voor het nieuwe plan in volle gang. In maart jl. is door de vier gemeenteraden een Plan van Aanpak vastgesteld en zijn de benodigde kredieten ter beschikking gesteld. Een projectorganisatie is op dit moment al volop bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest met de diverse adviesgroepen en de Visie Landelijk Gebied begint vorm te krijgen. Eind dit jaar zal een eerste concept worden gepresenteerd. Hierover zal dan uitvoerig met belangstellenden en belanghebbenden worden gecommuniceerd.

Enquête

Belangrijk bij planvorming is een correct beeld van de huidige situatie. Vooral voor de ondernemers in het buitengebied is het belangrijk dat ook inzicht ontstaat in de ontwikkeling van de bedrijven. Hiermee kan in de planvorming waar mogelijk rekening worden gehouden. Om deze gegevens te verkrijgen, is vorige week een enquête verzonden aan alle inwoners en ondernemers die zijn gevestigd in het buitengebied van Helden, Kessel, Maasbree en Meijel. Iedereen is gevraagd deze enquête binnen een termijn van drie weken ingevuld te retourneren. Indien u als inwoner of ondernemer van het buitengebied geen enquête heeft ontvangen, dan kunt u contact opnemen met onderstaande medewerkers van de vier gemeenten.

Informatie

Mocht u behoefte hebben aan nadere informatie naar aanleiding van deze publicatie dan kunt u contact opnemen met de volgende personen:

gemeente Helden:

Pieter Maessen, (077) 306 67 15, pma@helden.nl

Koos Vestjens, (077) 306 67 25, kve@helden.nl

gemeente Kessel:

Fred Merx, (077) 462 20 00, f.merx@kessellimburg.nl

gemeente Maasbree:

Veronique Snijders, (077) 465 61 47 veronique.snijders@maasbree.nl

Carmen Meerbeek, (077) 465 61 45 carmen.meerbeek@maasbree.nl

gemeente Meijel:

Henk Knapen, (077) 466 81 22 henk.knapen@meijel.nl

Ingrid Hanssen, (077) 466 81 24 ingrid.hanssen@meijel.nl

28-8-2007 15:52