Gemeente Dordrecht


Autoluw centrum en weren doorgaand verkeer gehandhaafd

21-9-2007

Het college van B&W heeft op basis van de evaluatie Verkeersplan Binnenstad besloten tot het nemen van diverse maatregelen. Hiermee komen burgemeester en wethouders tegemoet aan wensen van bewoners en ondernemers. Het doorgaand verkeer blijft geweerd en het kernwinkelgebied blijft autoluw. De gemeenteraad van Dordrecht moet nog wel instemmen met het voortstel.

Eén van de eerste maatregelen is het verbeteren van de informatievoorziening en bewegwijzering naar de Binnenstad. Op borden, vooral voor voetgangers, komen duidelijke verwijzingen naar belangrijke plekken. Vanaf de knooppunten N3 - A15 en N3 - A16 wordt het door betere bewegwijzering makkelijker naar de juiste plek in de Binnenstad te rijden. Hiermee wordt voorkomen dat automobilisten verdwalen en gaan zoeken. Daarnaast worden de verkeersborden in de Binnenstad onder de loep genomen. Welke verkeersborden kunnen er worden verwijderd en welke moeten worden aangepast?

Pasjes en ontheffing

Binnenkort hoeven bewoners en zakelijk belanghebbenden uit parkeersector A en een gedeelte van sector D niet meer om te rijden. Zij krijgen daarvoor een pasje waarmee zij alleen de zogenaamde 'knip' kunnen passeren. Voor ondernemers die in de Binnenstad moeten werken (aannemers, etc) en daarvoor hun auto dichtbij nodig hebben, wordt het mogelijk een parkeerontheffing te krijgen. Met deze ontheffing mag er buiten de vakken worden geparkeerd (betaald).

Eénrichtingverkeer

Mede naar aanleiding van de reacties van belanghebbenden heeft het college besloten dat het gedeelte van de Houttuinen tussen de Vleeshouwersstraat en het Sint Jacobsplein éénrichtingsverkeer blijft. Er is niet genoeg ruimte om tweerichtingsverkeer op een verantwoorde en verkeersveilige manier te realiseren. Ook in de Voorstraat tussen de Nieuwbrug en de Steegoversloot komt geen tweerichtingsverkeer.

Intrekken verbod

Om het station tijdens de werkzaamheden aan de stationsomgeving bereikbaar te houden, wordt tijdelijk het linksafverbod op J. de Wittstraat richting de N. Maessingel ingetrokken. Op de Oranjelaan wordt ook een linksafverbod ingetrokken en mag weer linksaf de Stooplaan in worden gereden. En vanaf de N. Maessingel kan straks weer rechtdoor worden gereden naar de van Strijsingel.

Vleeshouwersstraat

Omdat in de Vleeshouwersstraat sprake is van een opening in het autoluwe gebied, wordt de straat in overleg met de buurt afgesloten.

De gemeenteraad wordt nu gevraagd in te stemmen met de voorstellen van burgemeester en wethouders en krediet beschikbaar te stellen om de maatregelen uit te voeren.

Verkeersplan Binnenstad