Gemeente Leeuwarden

Bijlagen:


* Kaart Oude Begraafplaats
2789KB | PDF

* Poster Oude Begraafplaats
3323KB | PDF

Help restauratie Oude Begraafplaats naar finale!

Bron: Gemeente Leeuwarden (21-09-2007) De strijd om een miljoen euro is losgebarsten. De Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan dingt mee naar de hoofdprijs van het televisieprogramma `BankGiro Loterij Restauratie' van de AVRO.

De begraafplaats komt in de vierde aflevering van BankGiro Loterij Restauratie op 26 september (Nederland 2) samen met de scholtenboerderij Hesselink in Winterswijk in beeld. In totaal worden 14 gebouwen getoond die dringend aan restauratie toe zijn. Wordt de Oude Stadsbegraafplaats uitverkoren door het kijkerspubliek dan valt er 1 miljoen euro in de wacht te slepen voor restauratie. De kijker bepaalt of de begraafplaats doorgaat naar de finale van 31 oktober!

Grafstenen, overwoekerd met klimop. Scheefgezakte en gebroken grafmonumenten, omgevallen hekwerken en vervaagde teksten. Dat is de tol die de tand des tijd heeft geëist sinds de laatste dode er in 1969 begraven werd. De fraaie gesloten hekwerken lijken de toegang te blokkeren voor nieuwsgierigen. Van 1833 tot 1969 zijn hier tienduizenden Leeuwarders begraven. In feite is het een soort tastbaar stenen archief van de stad. Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard ontwierp het begraafpark in landschappelijke stijl. Zelf ligt hij er ook begraven, evenals anders bekende burgers. De twee witte huisjes aan weerszijden van de toegang waren bestemd als woonhuis voor de doodgraver en als bergplaats voor de lijkwagens en gereedschap. Het lijkenhuisje werd in 1874 ontworpen door stadsarchitect Thomas Romein. Het gebouwtje is overwoekerd met klimop en is ten prooi gevallen aan afbrokkeling en verval. In 1967 werd de Oude Stadsbegraafplaats officieel op de lijst van beschermde rijksmonumenten geplaatst. De begraafplaats is met het aangrenzende Rengerspark onderdeel van de groene long in dit deel van de stad.

In de 9 uitzendingen van `BankGiro Loterij Restauratie' komt een keur aan gebouwen langs: molens, een fort, boerderijen, een rijschool en een begraafplaats. Kijkers kunnen per telefoon of sms het monument van hun keuze doorgeven. Een soort Idols voor gebouwen dus. Behoort de Oude Stadsbegraafplaats tot de vier monumenten met de meeste punten, dan kan Leeuwarden door naar de finale. Het miljoen voor restauratie komt dan verleidelijk dichtbij. Iedereen kan daar aan meehelpen. Stuur zoveel mogelijk sms-jes (sms KERKHOF naar 7227) of telefoontjes (0909-8880, toets keuze 2) na de uitzending van 26 september tot zondagavond 30 september naar de AVRO en motiveer familie en vrienden om hetzelfde te doen.

Foto: Martin Rijpstra